Pavel s Lipavským ve středu probírali zahraničněpolitické i personální otázky

Prezident Petr Pavel se ve středu sešel s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Tématem byly aktuální zahraničněpolitické události či personální otázky, sdělila dnes ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva. Setkání podle ní bylo součástí pravidelných schůzek šéfa diplomacie s hlavou státu.

Kromě zmíněných zahraničněpolitických událostí posledních dnů a personálních záležitostí politici probrali také dnešní konferenci Diplomacie a bezpečnost v Černínském paláci, kterou na Lipavského pozvání zahájil právě Pavel.

Konkrétně probírané záležitosti známy nejsou. Jedním z témat, o kterém měli Pavel s Lipavským už dříve v plánu hovořit, je budoucí zastoupení České republiky v Moskvě. Lipavský trvá na tom, že Česko má mít v Rusku velvyslance, shodu na tomto postoji má i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident Petr Pavel ale dříve v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si v tuto chvíli nedokáže obnovení postu velvyslance představit.

Velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku. Diplomat Jiří Čistecký v Moskvě působí jako zástupce velvyslance.

Pavel také nedávno informoval vládu o lichtenštejnském návrhu na mimosoudní vyrovnání sporu o majetek, který mu představil lichtenštejnský dědičný princ Alois při jednání na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Na sociální síti X v úterý Pavel uvedl, že nemá v úmyslu zasahovat do rozhodování vlády. Prezident reagoval na úterní zprávu deníku Právo, podle kterého začal pomáhat prosadit smírné řešení a vstřícnými kroky vůči knížecímu rodu překvapil část vlády a opozice.

Lipavský novinářům ve Vídni v úterý řekl, že při pokračujícím soudu nevidí důvod otevírat další jednání. Pozice České republiky se nezměnila, uvedl.

ČTK

  Exprimátor Prahy Svoboda jde opět do voleb. V Rozstřelu zhodnotí i epidemii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com