Moskva i další ruské regiony se staly terčem rozsáhlých útoků dronů

Moskva i další ruské regiony se podle ruské státní agentury TASS v noci na dnešek staly terčem rozsáhlých útoků bezpilotních letounů. Dočasně kvůli nim byla přerušena doprava na moskevských letištích Domodědovo a Vnukovo. Ruské úřady zatím hlásí jednoho lehce zraněného. Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu rovněž za pomoci dronů, osm z devíti bezpilotních strojů íránské konstrukce Šáhed se protivzdušné obraně podařilo sestřelit, uvedlo na sociální síti Telegram ukrajinské letectvo.

„Dnes ráno byl zmařen pokus kyjevského režimu provést teroristický útok pomocí bezpilotních letounů na objekty na území Ruské federace. Prostředky protivzdušné obrany ve službě zničily devět bezpilotních letounů nad územím Moskvy, Tulské, Kalužské a Brjanské oblasti,“ uvedlo brzy ráno v prohlášení ruské ministerstvo obrany, které od loňského února proti Ukrajině vede válku. Nálet na ruské hlavní město si podle starosty Sergeje Sobjanina nevyžádal raněné ani nezpůsobil vážnější škody.

Jak poznamenala ruskojazyčná verze serveru BBC News, ruské ministerstvo obrany už během noci informovalo o útoku 11 dronů na stejné oblasti. Celkem jich tedy v noci na dnešek a nad ránem útočilo kolem 20.

Jeden ze sestřelených dronů narazil v Tule podle místních úřadů do obytného domu, přičemž jeden z jeho obyvatel utrpěl lehké řezné zranění.

O noc dříve, z pátku na sobotu, Rusové nasadili proti Ukrajině rekordní počet 75 bezpilotních letounů Šáhed, z nichž 74 se podařilo sestřelit, uvedlo ukrajinské letectvo. Při náletu na ukrajinskou metropoli utrpělo podle kyjevského starosty zranění pět lidí. Při odrážení náletu dronů na metropoli Ukrajinci použili systémy protivzdušné obrany německé výroby Skynex či Skyranger s novým typem munice s programovatelným výbuchem, poznamenala dnes agentura Unian.

ČTK

  Rusko poslalo do Prahy nótu žádající konec dodávek zbraní na Ukrajinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com