Hamás chce odložit propuštění rukojmích, Izrael podle něj porušuje dohody

Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamás chce odložit dnešní propuštění další skupiny rukojmích zajatých při říjnovém útoku na jižní Izrael a žádá, aby Izrael dovolil vyslání většího množství humanitární pomoci na sever Pásma Gazy. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AFP, která se odvolává na zdroje z Hamásu, ale už rukojmí v Pásmu Gazy přebírají pracovníci Červeného kříže.

Kolem předání rukojmích v Pásmu Gazy panují nejasnosti, jeho postup se ale prokazatelně zdržuje vzhledem k tomu, že podle původního časového plánu mělo hnutí Hamás zajatce osvobodit kolem 15:00 (16:00 SEČ). Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu, na síti Telegram uvedly, že zdržení má na svědomí Izrael, který podle nich nedodržuje podmínky dohody o klidu zbraní.

Vysoký představitel Hamásu stanici BBC potvrdil, že odklad při propuštění rukojmí souvisí s tím, že Izrael údajně porušil některá ujednání z dohody o příměří. Konkrétně jmenoval nedostatečnou humanitární pomoc v severní části Pásma Gaza nebo to, že Izrael prý na poslední chvíli změnil seznam palestinských vězňů, kteří se mají dostat na svobodu. Zdroje z izraelské vlády podle BBC porušení dohody popřely.

Agentura AFP s odvoláním na své zdroje v Hamásu odpoledne napsala, že rukojmí si už v Pásmu Gazy přebírají pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže. Izraelské úřady to dosud nepotvrdily. O tom, že propouštění rukojmí začalo, původně informovala i stanice CNN.

Informace o tom, kolik zajatých Izraelců má dnes Hamás propustit se různí – podle některých zdrojů chtěly izraelské úřady dosáhnout propuštění 14 lidí, což by podle dohody o příměří znamenalo svobodu pro 42 Palestinců. Jisté je to, že mezi propuštěnými Izraelci mají být opět ženy a děti, které byly zajaty zejména při útoku na kibuc Beeri.

  Expert: příklad charkovského odporu ukazuje, proč ruská propaganda nefunguje

Na seznamu palestinských vězňů, kteří dnes mají být propuštěni, jsou opět ženy a nezletilí. Stejně jako v pátek podle ní budou převezeni z věznice Ofer na kontrolní stanoviště, odkud se vrátí domů na okupovaný Západní břeh Jordánu.

V pátek, který byl prvním dnem klidu zbraní, palestinští radikálové propustili 24 rukojmí, z toho 13 Izraelců, deset Thajců a jednoho Filipínce. Írán dnes uvedl, že zprostředkoval propuštění deseti thajských zajatců z Gazy a na žádost thajské vlády poskytl seznam Hamásu, uvedlo na sociálních sítích íránské velvyslanectví v Thajsku. Izrael ve stejný den propustil ze svých věznic 39 palestinských žen a dětí.

Rukojmí, které palestinské ozbrojené skupiny unesly při útoku na Izrael ze 7. října, jsou propouštěni na základě dohody o dočasném příměří mezi Izraelem a Hamásem. Celkem se během něho má na svobodu dostat 50 rukojmích výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic a výrazné zvýšení humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, které dosud bylo terčem masivních izraelských útoků. V Izraeli dnes jednali zástupci Kataru o možném prodloužení příměří, které by umožnilo propuštění většího počtu lidí, uvedla agentura Reuters. Dijáa Rašván z egyptské státní informační služby uvedl, že Káhira má ohledně prodloužení klidu zbraní od všech aktérů pozitivní signály.

Izraelská nemocnice, v níž je po propuštění na kontrole osm dříve zadržovaných – čtyři matky a čtyři děti, uvedla, že většina z nich je v dobrém fyzickém stavu. Dalších pět osvobozených Izraelců, vesměs žen, je ošetřováno v jiném zdravotnickém zařízení, a jejich stav je podle izraelských médií stabilizovaný.

Při útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října bylo do Pásma Gazy zavlečeno zhruba 240 lidí. Dalších 1200 lidí přišlo o život. Izraelská odveta si v Gaze, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, vyžádala kolem 15.000 životů; mezi mrtvými je několik tisíc dětí.

  Rusko podle britské vojenské rozvědky posiluje obranné pozice na jihu Ukrajiny

OSN dnes informovala, že přestávka v bojích jí umožnila zvýšit dodávky potravin, vody a léků na největší objem od 21. října, kdy se do Pásma Gazy dostal první humanitární konvoj od začátku ozbrojeného konfliktu. Poprvé od 7. října se také podařilo dodat do Pásma 129.000 litrů pohonných hmot, což je něco přes deset procent denního objemu před válkou, a také plyn na vaření. Ve městě Chán Júnis na jihu oblasti dnes čekala před čerpací stanicí dlouhá fronta lidí, kteří s kanystry a dalšími nádobami doufali, že dostanou palivo.

Poprvé po více než měsíci se pomoc dostala na sever Gazy, který je ohniskem izraelské pozemní ofenzívy. Konvoj OSN dopravil mouku do dvou zařízení, kde se ukrývají lidé vysídlení v důsledku bojů. OSN uvedla, že společně s palestinským Červeným půlměsícem se jí podařilo evakuovat 40 pacientů a jejich rodinných příslušníků z nemocnice ve městě Gaza, kde probíhá většina bojů, do nemocnice v Chán Júnisu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com