Polský stát v poslední době podle Tuska překazil pokusy o sabotáže

Polský stát v posledních měsících překazil snahy o přípravu sabotážních akcí a založení požárů. Dnes to bez dalších podrobností řekl polský premiér Donald Tusk. Varoval také, že Rusko se snaží zasahovat do blížících se voleb do Evropského parlamentu, a oznámil, že vláda na činnost tajných služeb vyčlení dodatečných 100 milionů zlotých (579,6 milionu korun).

„V posledních měsících polský stát zmařil připravované pokusy o sabotážní akce a požáry. Jde o vážnou věc,“ řekl Tusk podle polských médií. Polské bezpečnostní složky jsou ve zvýšené pohotovosti v souvislosti s válkou na Ukrajině, rostoucí aktivitou ruských tajných služeb nebo situací na polsko-běloruské hranici, kde se může režim běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, blízkého spojence Ruska, snažit znovu vyvolat migrační krizi.

Polská vláda má podle Tuska jasné zprávy z různých evropských zemí, že Rusko se snaží zasahovat do červnových voleb do Evropského parlamentu. „Z našich i spojeneckých zdrojů vyplývá, že v největší míře jsou ohrožené Polsko, Litva a Estonsko,“ uvedl polský premiér.

Polsko podle Tuska bude muset více investovat do svých tajných služeb, a proto vláda ze svých rezerv letos vyčlení dodatečných 100 milionů zlotých pro zahraniční tajnou službu AW a kontrarozvědku ABW.

Polské bezpečnostní složky zatím nemají důvod se domnívat, že za velkými požáry z posledních dnů stojí pachatelé z vnějšku, řekl Tusk. O víkendu hořelo například jedno z největších nákupních center ve Varšavě, v noci na pondělí shořelo deset autobusů soukromé přepravní společnosti ve slezské Bytomi, v pátek hořelo na skládce nebezpečných odpadů ve městě Siemanowice Ślonskie ležícím nedaleko Katovic.

ČTK

  USA kvůli vývoji v Rafáhu pozastavily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com