Černochová s Kaliňákem probere mj. budoucnost jednotky NATO na Slovensku

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude ve čtvrtek v Praze se svým novým slovenským protějškem Robertem Kaliňákem (Směr-SD) hovořit mimo jiné o budoucnosti bojové jednotky Severoatlantické aliance (NATO) na Slovensku. Očekává její přítomnost v Lešti i nadále, řekla dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Černochová se s Kaliňákem potkala již před dvěma týdny na ministerském jednání v Bruselu. Kromě bojového uskupení budou řešit i například podporu Ukrajiny napadené Ruskem a navýšení prostředků v Evropském mírovém nástroji.

Zájmem Česka i samotného Slovenska podle Černochové je, aby mnohonárodnostní bojové uskupení v Lešti, kterému velí Česko, pokračovalo. „Byli by Slováci sami proti sobě, pokud by toto úkolové uskupení chtěli ukončit,“ řekla. Na začátku se podle ní vyskytla řada administrativně-technických problémů, nyní už je podle ministryně uskupení slušně etablováno.

Mnohonárodní bojové uskupení NATO na Slovensku vzniklo v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. V současnosti má kolem 1100 vojáků, asi 450 z nich tvoří Češi. Kromě Čechů a Slováků v něm působí také Němci, Američani a Slovinci.

ČTK

  Středečních 134 nákaz je v pracovním dni nejméně od 17. července

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com