Hnutí Hamás je ochotné prodloužit stávající příměří s Izraelem

Palestinské radikální hnutí Hamás v prohlášení uvedlo, že je ochotné prodloužit stávající čtyřdenní příměří ve válce s Izraelem, pokud se zvýší počet propuštěných palestinských vězňů. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Agentura AFP předtím s odkazem na nejmenovaný zdroj z Hamásu uvedla, že hnutí uvažuje o prodloužení klidu zbraní o dva až čtyři dny a že chce umožnit propuštění dalších 20 až 40 rukojmích zajatých při útoku na Izrael.

O možném prodloužení příměří mezi Izraelem a Hamásem, které platí od pátku, dnes mluvil také americký prezident Joe Biden. O požadavku na propuštění všech rukojmích hovořila i francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová. „Bylo by dobré, užitečné a nezbytné, aby bylo příměří z tohoto důvodu prodlouženo,“ řekla stanici BFM TV.

Dohoda o přerušení bojů mezi Izraelem a Hamásem, jejíž součástí je i ujednání o doručení humanitární pomoci do Pásma Gazy, propuštění části rukojmích zadržovaných Hamásem a 150 palestinských vězňů z izraelských věznic, zatím funguje bez větších problémů. Dnes Hamás propustil už třetí skupinu rukojmích unesených z Izraele a Izrael třetí den po sobě pustil na svobodu 39 palestinských vězňů.

Hamás při útoku na Izrael ze 7. října zajal celkem asi 240 lidí, na 1200 jich zavraždil. Při odvetném úderu izraelské armády na palestinské Pásmo Gazy zahynulo kolem 15.000 lidí, mezi kterými je i několik tisíc dětí.

ČTK

  Švédsko se letos členství v NATO nedočká, turecký parlament už nezasedne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com