Česká diplomacie vyzvala běloruskou vládu k propuštění vězňů a konci represí

ct24.ceskatelevize.cz

České ministerstvo zahraničí (MZV) při příležitosti roku od prezidentských voleb v Bělorusku vyzvalo tamní vládu, aby propustila všechny politické vězně, ukončila represe a navázala dialog s občany. Úřad to uvedl v prohlášení na svém webu. Připomněl, že výsledky voleb, ve kterých oficiálně vyhrál dosavadní prezident Alexandr Lukašenko a které podle opozice doprovázely podvody, Česko ani Evropská unie neuznaly.

Události v posledních měsících podle ministerstva ukazují, že běloruský režim nepolevuje v zásazích proti zbývajícím opozičním představitelům a nezávislým médiím, přikročil k přísným opatřením vůči diplomatickým zastoupením států EU a volí stále více konfrontační přístup.

„Stejně jako již mnohokrát v uplynulém roce a i v mnoha předchozích letech proto i v tento den MZV vyzývá běloruskou vládu, aby propustila všechny politické vězně, ukončila veškeré represe a navázala dialog s vlastními občany. Lidé nežádají nic jiného než respektování vlastních zákonů, základních občanských práv a pořádání férových a svobodných voleb v souladu s mezinárodními závazky Běloruska,“ uvedl resort.

Česko podle ministerstva nadále pomáhá lidem usilujícím o pokojné a demokratické Bělorusko. „Ve vězení je téměř 600 politických vězňů, řada osob již byla ve vykonstruovaných procesech odsouzena k vysokým trestům odnětí svobody. Tyto metody známe z vlastní nedávné historie a nepatří do dnešní Evropy,“ poznamenala česká diplomacie.

I proto Česko podpořilo několik vln sankcí přijatých Radou EU, aby tím postihla osoby odpovědné za násilné represe a zastrašování. Poslední vlna sankcí se zaměřuje také na hospodářství a kauzu únosu letounu Ryanair a zadržení opozičního novináře Ramana Prataseviče. Běloruské úřady donutily přistát v Minsku letoun na trase z Atén do Vilniusu, na jehož palubě Pratasevič cestoval. Zatkla ho pak běloruská policie.

Autor: ČTK

  Útočník v Cetinje zastřelil přes deset lidí včetně dvou dětí, sám zahynul

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com