Izrael a Hamás prodloužily příměří, díky kterému si vyměnily zajatce

Dohoda o čtyřdenním příměří mezi Izraelem a Hamásem přinesla výměnu 50 zajatců radikálního palestinského hnutí za trojnásobek Palestinců držených v izraelských věznicích. Umožnila také vjezd asi dvou stovek kamionů s humanitární pomocí do Pásma Gazy a tisíce Palestinců klidu zbraní využily k návratu domů nebo k odvozu osobních věcí. Příměří, které mělo původně skončit v noci na úterý, nakonec Hamás a Izrael prodloužily o dva dny a nově tedy skončí ve čtvrtek v 07:00 místního času (06:00 SEČ), oznámil dnes Katar.

Díky příměří Hamás osvobodil pět desítek izraelských občanů, z nichž někteří měli dvojí občanství, a mimo dohodu také 19 cizinců – 17 Thajců, jednoho Filipínce a jednoho občana s ruským a izraelským občanstvím – jejichž propuštění pomohlo vyjednat Thajsko. V Pásmu Gazy podle BBC stále zůstává kolem 170 rukojmích, z nichž některé drží další radikální skupina. Z izraelských věznic od pátku vyšlo na svobodu 150 Palestinců.

V případě vězňů i rukojmích se většinou jednalo o ženy a děti či mladistvé. Páteční i nedělní výměna se obešly bez větších problémů, v sobotu Hamás výměnu na několik hodin pozastavil kvůli výhradám k plnění dohody o příměří z izraelské strany.

Tisíce Palestinců příměří využili k obhlédnutí svých domovů, odstěhování majetku či návratu domů. V důsledku izraelského bombardování a pozemní ofenzivy, kterou izraelská armáda zahájila koncem října, své domovy opustilo zhruba 1,7 milionu z celkových 2,4 milionu obyvatel Pásma Gazy. Do obléhané oblasti se díky dohodě dostaly během čtyř dnů na dvě stovky kamionů s humanitární pomocí.

Izrael a Hamás se dnes dohodly na dvoudenním prodloužení příměří, podle Káhiry by to mohlo vést k propuštění dalších 20 rukojmích výměnou za 60 vězňů. Podle skupiny budou pravidla nové dohody, vyjednané za pomoci Kataru a Egypta, stejná jako při dosavadním klidu zbraní. Zprávu uvítal Bílý dům, který zároveň vyjádřil naději, že mezi 20 dalšími zajatci, kteří mají být v dalších dnech propuštěni, budou i Američané. Těch je v Pásmu Gazy podle agentury Reuters zajatých asi ještě osm nebo devět.

  Italský premiér: Koronavirus může ohrozit celý projekt EU

Při útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října, který konflikt rozpoutal, přišlo o život 1200 lidí a dalších zhruba 240 bylo zavlečeno do Pásma Gazy. Izraelská odveta si v Pásmu Gazy vyžádala podle tamních úřadů kolem 15.000 životů, včetně několika tisíc dětských.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com