Slovenští dopravci zahájili ohlášenou blokádu přechodu s Ukrajinou

Slovenští autodopravci dnes odpoledne na protest proti levné ukrajinské konkurenci zahájili předem ohlášenou blokádu jediného silničního hraničního přechodu pro kamiony mezi Slovenskem a Ukrajinou ve Vyšném Nemeckém. Chtějí tak podpořit své polské kolegy, kteří ze stejného důvodu začali už v listopadu blokovat polsko-ukrajinské přechody. Začátek slovenského protestu ČTK potvrdil zástupce dopravců Stanislav Skala.

Slovenská policie informovala, že v souvislosti s akcí dopravců bude regulovat dopravu u hranic s Ukrajinou. Tam se už několik týdnů tvoří fronty kamionů.

Skala uvedl, že dopravci chtějí v protestu setrvat do pondělí, kdy je naplánovaná schůzka ministrů dopravy členských zemí EU. Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která akci organizuje, už dříve informovala, že blokáda hraničního přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod potrvá až do jejího odvolání. UNAS také slíbila, že i v době blokády bude umožněn například převoz humanitárního a chlazeného zboží, vojenské pomoci, živých zvířat či paliva a také průjezd vozidel záchranných složek. V ostatních případech hodlá pouštět jen čtyři kamiony za hodinu.

Slovenští řidiči kamionů si stěžují, že přišli o zakázky kvůli tomu, že ukrajinští dopravci nabízejí své služby za nižší ceny a převážejí zboží nejen mezi Ukrajinou a EU, ale také v rámci samotného evropského bloku. EU dříve umožnila ukrajinským dopravcům jezdit do unie bez povolení, tato výjimka by měla skončit v závěru prvního pololetí příštího roku. Nespokojení dopravci ale žádají urychlený návrat k původním pravidlům vstupu ukrajinských kamionů do EU.

Po začátku protestů polských řidičů na hranicích s Ukrajinou část dopravců začala jezdit přes Slovensko, což způsobilo dlouhé kolony kamionů u slovensko-ukrajinských hranic. Slovenská policie tam pak nasadila hlídky, které kromě jiného zastavují kamiony s cílem předejít dopravnímu kolapsu. Mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová dnes ČTK informovala, že opatření pod názvem Kolona zůstávají v platnosti.

  Kompenzace cen energií letos skončí, pokračování windfall tax stát zváží

Blokáda na slovenských hranicích znamená, že ukrajinským řidičům směřujícím na západ už zbývají pouze cesty přes Maďarsko a Rumunsko, což značně omezí jejich možnosti, řekl agentuře Reuters Mychajlo Bno-Ajirijan, zástupce ukrajinského Svazu zaměstnavatelů (FRU). Slovenský protest označil za „katastrofu“ a dodal, že Ukrajinci mají z šíření protestů a jejich dopadů obavy.

Slovenské ministerstvo dopravy už dříve uvedlo, že respektuje právo autodopravců stávkovat. Vyslovilo se také pro to, aby EU zahájila debatu o dřívějším obnovení systému vydávání povolení pro ukrajinské dopravce.

Větší slovenské sdružení dopravců Česmad Slovakia v úterý oznámilo, že se k blokádě nepřipojí.

UNAS v minulosti stála také za opakovanými blokádami hraničních přechodů mezi Slovenskem a Českou republikou. Například loni organizovala protesty na hranicích ve snaze dosáhnout přechodného snížení spotřební daně z pohonných hmot a mýtného.

Ukrajinské ministerstvo infrastruktury dnes uvedlo, že se s Polskem dohodlo na opatřeních zmírňujících současnou situaci na ukrajinsko-polských hranicích. Patří mezi ně například otevření přechodu Uhryniv severně od Lvova pro volný průjezd prázdných kamionů či elektronická registrace na jiných stanovištích. Hlavní bod, tedy znovuzavedení povolenek pro ukrajinské kamiony, strany podle ministerstva neprojednávaly.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com