Další výpadek v Záporožské jaderné elektrárně představuje reálnou hrozbu pro jadernou a radiační bezpečnost v Evropě: ruští okupanti musí jadernou elektrárnu okamžitě opustit

V noci na 2. prosince došlo k přerušení poslední, čtvrté komunikační linky s ukrajinskou energetickou sítí v důsledku zkratu způsobeného neustálým ruským ostřelováním asi 100 km severně od Záporožské jaderné elektrárny. Ostatní tři byly ruskými okupanty poškozeny ještě dříve. V té době dostávala ZNPP vnější napájení z jediného dostupného záložního vedení, a to z vedení 750 kV Záporožská JE – Dněprovská.

To mělo za následek částečný výpadek čtvrtého bloku Záporožské JE. Z důvodu úplného výpadku přešla ZNPP na napájení svých potřeb z dieselových generátorů, které byly po 10 minutách ručně odstaveny. To svědčí o problému s napájením jaderného zařízení.

Od obsazení ruskými vojsky Záporožská jaderná elektrárna již sedmkrát přešla do režimu výpadku, což by mohlo vést k havárii s únikem radioaktivních látek mimo elektrárnu.

Ruská federace přivedla Záporožskou jadernou elektrárnu do stavu, kdy už nemusí nikdy fungovat. Ruští okupanti se již nesnaží připojit ZNPP ke své energetické síti, protože si uvědomují, že je to nemožné. Situace v ZNPP se každým dnem zhoršuje. Rusové neustále vyvíjejí nátlak na zaměstnance ZNPP, protože ukrajinští jaderní pracovníci odmítají spolupracovat s okupačními orgány.

Ruská armáda navíc využívá prostory Záporožské JE k ukrytí a opravám své vojenské techniky a také ke skladování munice. Rusko rovněž využívá území elektrárny k ostřelování ukrajinských měst, protože ví, že Ukrajinci palbu neopětují, aby nevystavili všechny Evropany nebezpečí radiace. Ve skutečnosti Rusko postavilo celou černomořskou oblast krok od radiační katastrofy.

Proto musí Rusko bezpodmínečně splnit rezoluci MAAE o stažení ruských vojsk z území ZNPP a neprodleně vrátit plnou kontrolu nad elektrárnou ukrajinským orgánům. Pokud se Ukrajině nepodaří v blízké budoucnosti získat zpět kontrolu nad ZNPP, může elektrárna čelit hrozivým následkům, včetně jaderné katastrofy.

  Na Ukrajině podle FAO uvázlo kvůli blokádě téměř 25 milionů tun obilí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com