Seemanová a další čtyři Češi dnes uspěli v semifinále ME v krátkém bazénu

Čeští plavci v čele s největší hvězdou výpravy Barborou Seemanovou byli dnes stoprocentní v semifinále na mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Seemanová první start na šampionátu v Otopeni proměnila v postup do finále závodu na 100 metrů volný způsob, kam se prosadila i druhá kraulařka Barbora Janíčková. Finále stovky poplave znakař Miroslav Knedla, na dvoustovce se v českých rekordech prosadili motýlkář Ondřej Gemov a prsařka Kristýna Horská.

Seemanová bude v Rumunsku obhajovat stříbro na dvoustovce, poloviční distanci v poslední době tolik neplavala. V semifinále vylepšila svůj výkon z dopolední rozplavby téměř o šest desetin na 52,21 sekundy, což znamenalo třetí místo. Předčily ji jen Britka Anna Hopkinová (51,70) a Francouzka Beryl Gastaldellová (52,19). Janíčková se poprvé v kariéře dostala pod 53 sekund a výkon 52,83 jí stačil na postup ze sedmé pozice.

Už druhé finále si při premiéře na seniorské vrcholné akci zajistil osmnáctiletý znakař Knedla, který byl ve středu šestý na padesátce. Semifinále stovky zahájil odvážně, a i když se v závěru lehce propadl, osobní rekord 50,61 mu zajistil celkově pátou příčku. Výrazně vylepšil svůj výkon z dopolední rozplavby, z níž časem 52,07 postupoval jako předposlední. Poprvé v kariéře se dostal pod 51 sekund a přiblížil se na 22 setin českému rekordu Tomáše Franty.

Životní výkon na 200 metrů prsa předvedla Horská, která v této disciplíně před dvěma lety obsadila na ME v krátkém bazénu čtvrtou příčku. Z vlastního českého rekordu z roku 2020 ubrala sedm setin, výkon 2:19,81 ji zařadil na pátou příčku.

Gemov na 200 metrů motýlek překvapivě ze druhé dráhy vyhrál úvodní semifinále, když výkonem 1:52,46 zlepšil o čtvrt sekundy vlastní české historické maximum. Ve druhém semifinále ho na dálku porazili jen Švýcar Noe Ponti (1:51,79) a Ital Alberto Razzetti (1:52,25).

  Finále hokejové extraligy se přesouvá do Třince, Oceláři budou už bez Marinčina

V mužském finále na 50 metrů volný způsob padl evropský rekord. Postaral se o něj Brit Benjamin Proud, jenž časem 20,18 vylepšil o osm setin devět let staré maximum Francouze Florenta Manaudoua a zaostal jen o dvě setiny za světovým rekordem Američana Caeleba Dressela. Bývalý evropský rekordman Manaudou získal stříbro, o které se podělil výkonem 20,74 s Maďarem Szebasztianem Szabóem.

Česká polohová štafeta na 4×50 m Barbora Janíčková, Kristýna Horská, Daryna Nabojčenko a Barbora Seemanová byla ve finále osmá.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com