Analytici čekají zpomalení meziroční inflace v listopadu k sedmi procentům

Meziroční inflace v Česku v listopadu zpomalila k sedmi procentům z říjnových 8,5 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny mírně klesly, shodují se analytici oslovení ČTK. V prosinci výraznou změnu meziroční inflace nečekají, v lednu se podle nich skokově sníží. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní listopadovou inflaci v pondělí.

„V průběhu listopadu si čeští spotřebitelé mohli užít poměrně výrazné zlevnění pohonných hmot a mírně směrem dolů zřejmě zamířily i ceny potravin. Meziměsíční inflaci patrně sníží i oddíl bydlení,“ sdělil ČTK hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. V segmentech oděvů, obuvi, stravovacích a ubytovacích služeb očekává meziměsíční stagnaci, celkově tak cenová hladina proti říjnu podle něj klesla o 0,2 procenta. „Což by v meziročním vyjádření odpovídalo růstu cenové hladiny o sedm procent,“ uvedl.

„Na inflaci v říjnu působily pozitivně ceny pohonných hmot a očekáváme, že v podobném rozsahu by tomu tak mělo být i v listopadu,“ míní analytici Raiffeisenbank. Ceny podle nich meziměsíčně poklesly o 0,1 procenta, meziročně vzrostly o 7,2 procenta.

„Pro listopad čekáme další oslabení inflačních tlaků, které je ovlivněno slabou spotřebou domácností a ochlazením v globální ekonomice,“ uvedli analytici České spořitelny. Podle nich byla v listopadu meziroční inflace sedm procent. Upozornili zároveň na to, že meziroční srovnání stejně jako v říjnu ovlivňuje statistický efekt loňského úsporného tarifu na energie. Bez tohoto efektu by se inflace pohybovala kolem čtyř procent.

V prosinci analytici očekávají inflaci podobnou jako v listopadu a v lednu se podle nich sníží ke třem procentům. „Na začátku příštího roku inflace skokově spadne. V tuto chvíli je stále nejisté, jak se budou vyvíjet ceny energií a také zdali nedojde k výraznějšímu přecenění cen tak, jak tomu bylo na začátku letošního roku. Data již ale delší dobu signalizují rychlé slábnutí inflace, což je ovlivněno především útlumem ekonomického vývoje,“ uvedli analytici České spořitelny.

  Jurečka předloží zákon k reformě penzí v září, náročné profese doplní poté

Za celý letošní rok odhadují analytici, ministerstvo financí (MF) i Česká národní banka (ČNB) průměrnou inflaci mírně pod 11 procenty. Loni byla celoroční inflace 15,1 procenta. Příští rok čeká MF průměrnou inflaci 3,3 procenta a ČNB 2,6 procenta.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com