Lyžařská sezona naplno začala, větší zájem byl kvůli počasí v sobotu

Na horách naplno začala lyžařská sezona, tisíce lidí vyrazily o uplynulém víkendu na sjezdovky i do běžeckých stop. Větší zájem o lyžování byl v sobotu, dnešní návštěvnost ovlivnilo horší počasí. I když se v následujících dnech oteplí, provozovatelé skiareálů věří, že obleva podmínky výrazně nezhorší. Řekli to ČTK.

Ještěd v Liberci nebo krkonošský Harrachov budou už nyní v každodenním provozu, další jako třeba Rokytnice nad Jizerou v Krkonoších či jizerskohorské Severák nebo Černá Říčka otevřou znovu o dalším víkendu. „V sobotu to bylo slušné, přišlo asi 1000 lidí, dneska méně. Zhoršilo se počasí, připadlo deset centimetrů mokrého sněhu a pak i pršelo,“ uvedl náčelník harrachovské lanovky Martin Nedvěd.

O víkendu provoz zahájily i krkonošské areály na Benecku, ve Vítkovicích i Pasekách nad Jizerou. V Jizerských horách se lyžovalo v Rejdicích nebo na Severáku v Hraběticích.

Ve špindlerovském Svatém Petru se konal v sobotu tradiční SkiOpening. Letos nabídl rozšířený kulturní program. O víkendu měli lyžaři k dispozici přes 15 kilometrů sjezdovek, sezonu po oba dva dny přijelo zahájit několik tisícovek lyžařů. V provozu byly čtyři lanovky.

Ve SkiResortu Černá hora – Pec je otevřeno od pátku více než 16 kilometrů sjezdovek. Na svazích je 50 až 100 centimetrů sněhu. „Přestože o víkendu bylo na horách především zataženo, přilákala možnost zalyžovat si téměř 5000 lidí. Kromě sjezdařů jsme o víkendu přivítali i řadu běžkařů, kteří využili upravené tratě na vrcholu Černé hory a mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou,“ uvedla Zina Plochová z areálu.

Zájem o lyžování měli návštěvníci horských středisek na jihu Čech hlavně v sobotu. Šlo o první víkend v sezoně, kdy byly areály v provozu. „Sobota byla opravdu výtečná, protočily se tu tisíce lidí, kteří se na lyžování těšili. Dnes je ta návštěvnost slabší, což ovlivnilo horší počasí,“ uvedl za Skiareál Lipno Jiří Gruntorád. Podobný trend pozorovali provozovatelé střediska na Zadově, v jehož okolí je upraveno přibližně osm desítek kilometrů stop pro běžkaře. Ve středisku Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy zahájili sezonu v pátek. „První den nové sezony dorazilo snad 5000 lyžařů. Hezká návštěvnost byla i v sobotu, dneska už je lidí méně,“ řekl za Hochficht Martin Řezáč.

  Spolu pomohly dle politologů debaty, KSČM doplatila na podporu vládě

I v lyžařských areálech v Karlovarském kraji lyžovaly první víkend v nové zimní sezoně tisíce lyžařů. Sněhové podmínky byly výborné díky vydatnému sněžení v posledních dnech. Dnes odpoledne ale lyžování komplikoval déšť. V pátek se poprvé rozjely vleky v areálu na Klínovci, Plešivci nebo na Bublavě.

Stovky příznivců zimních sportů vyrazily přes víkend také na běžky. „Upravovány jsou trasy v okolí Bublavy, Přebuzi, Jelení, Horní Blatné, Perninku, Abertam i Božího Daru. Upravena je i trasa mezi Horní Blatnou a Potůčky nebo trasa pro pěší z Abertam na Červenou jámu,“ stojí na webu Krušnohorské lyžařské magistrály. Upravené stopy ale může v příštích hodinách poničit déšť.

Skicentrum Sněžník na Dolní Moravě otevřelo v pátek novou sjezdovku, která měří 3,7 kilometru, podle provozovatelů je nejdelší v Česku. K dispozici je tam přes šest kilometrů tratí. Na víkend otevřel Skiresort Buková hora na Orlickoústecku sjezdovku Mlýnická na straně Červené Vody. Od soboty 16. prosince začne nepřetržitý provoz.

Také v Moravskoslezských Beskydech na Frýdecko-Místecku začala lyžařská sezona. Lyžovalo se jen v některých areálech a návštěvnost nebyla velká, ale na začátek sezony to nebylo nejhorší, řekli dnes ČTK provozovatelé lyžařských středisek. „Budeme už jezdit celý týden a od úterý spustíme i lanovku na severu,“ řekl Jaroslav Vrzgula, vedoucí areálu Ski Bílá, který je největším lyžařským střediskem v regionu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com