Djokovič a Sabalenková se stali nejlepšími tenisty sezony podle ITF

Srb Novak Djokovič a Běloruska Aryna Sabalenková se stali podle Mezinárodní tenisové asociace ITF nejlepšími hráči uplynulé sezony. Šestatřicetiletý Djokovič posunul osmým vítězstvím v anketě vlastní rekord, Sabalenková triumfovala poprvé. ITF informovala o výsledcích na svém webu

Nejlepším ženským deblovým párem roku je australsko-belgická dvojice Storm Hunterová, Elise Mertensová, která nahradila na trůnu Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Mezi muži obhájili vítězství Američan Rajeev Ram a Brit Joe Salisbury.

První hráč světa Djokovič vyhrál letos Australian Open, Roland Garros i US Open a s 24 grandslamovými tituly vyrovnal absolutní rekord Australanky Margaret Courtové. Mezi muži je nejúspěšnějším hráčem v historii. Druhý Rafael Nadal, který získal ocenění pro nejlepšího hráče ITF vloni, má o dva tituly méně. Úspěšný ročník zakončil Djokovič rekordním sedmým triumfem na Turnaji mistrů.

Osmým vítězstvím v anketě se bělehradský rodák vzdálil Američanu Petu Samprasovi, který má o dva triumfy méně. „Ukončit rok jako světová jednička je snem každého hráče. Je to určitě jedna nejtěžších věcí v našem sportu. Vyhrávat grandslamy a být světovou jedničkou jsou pravděpodobně naše vrcholy,“ řekl v tiskové zprávě Djokovič.

Pětadvacetiletá Sabalenková triumfovala na Australian Open a i na dalších letošních grandslamech hrála důležitou roli. Probojovala se do finále US Open, kde ji porazila Američanka Cori Gauffová. Předtím postoupila i do semifinále Roland Garros a Wimbledonu. V závěru sezony se dostala na post světové jedničky, odkud ji ale ještě stihla sesadit vítězka Turnaje mistryň Polka Iga Šwiateková.

Krejčíková se Siniakovou třetí titul po sobě a čtvrtý celkově nepřidaly. Sesadily je Hunterová s Mertensovou, které si podobně vedly i před pár dny v anketě ženské tenisové asociace WTA. Vítězky letošního Australian Open Krejčíková a Siniaková oznámily po sezoně konec spolupráce. Siniaková začne novou sezonu právě po boku deblové světové jedničky Hunterové.

  Hokejisté začali Channel One Cup porážkou s Finskem 3:4

Cenu pro juniora roku získal Brazilec Joao Fonseca. Mezi dívkami zvítězila Ruska Alina Kornějevová, jež nahradila na trůnu Češku Lucii Havlíčkovou.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com