Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou

Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, oznámil na sociální síti X předseda Evropské rady Charles Michel. Prezidenti a premiéři zemí EU také podpořili udělení kandidátského statusu Gruzii. Maďarský premiér Viktor Orbán při rozhodování o přístupových rozhovorech s Ukrajinou podle médií odešel z jednacího sálu. Orbán před začátkem jednání otevření přístupových rozhovorů se zemí, která se brání ozbrojené ruské agresi, odmítal. Rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů přivítal prezident Volodymyr Zelenskyj či český premiér Petr Fiala.

„Evropská rada rozhodla o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. Rada udělila kandidátský status Gruzii. A EU otevře vyjednávání s Bosnou a Herzegovinou, jakmile bude dosaženo potřebného stupně plnění kritérií pro členství a vyzvala Komisi, aby do března předložila zprávu s cílem přijmout takové rozhodnutí,“ napsal Michel. Jak dodal, jde o „jasný signál naděje“ pro tamní obyvatele a celou Evropu.

Podle serveru Politico i informací listu The Guardian Orbán při rozhodování prezidentů a premiérů o startu přístupových rozhovorů s Kyjevem opustil místnost. Agentura Reuters pak uvedla, že maďarský premiér se nechtěl podílet na podle něj špatném rozhodnutí o ukrajinském členství v unii.

EU udělila Ukrajině postavení kandidátské země čtyři měsíce po ruské invazi. Pro zahájení přístupových jednání EU stanovila sedm podmínek, mezi nimiž je reforma soudnictví či omezení korupce. Ty Kyjev podle listopadového hodnocení Evropské komise všechny nesplnil. EK tehdy Ukrajinu vyzvala, aby v reformách pokračovala. Některé potřebné zákony Ukrajinci nicméně schválili v uplynulých dnech.

Zelenskyj uvítal rozhodnutí EU o zahájení přístupových jednání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a moldavská prezidentka Maia Sanduová dnes přivítali rozhodnutí summitu EU zahájit přístupové rozhovory s Ukrajinou a s Moldavskem.

„Je to vítězství Ukrajiny. Je to vítězství pro celou Evropu. Je to vítězství, které motivuje, inspiruje a posiluje,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident.

  Moskva předala USA basketbalistku Grinerovou, která byla v ruském vězení

Zelenskyj se právě setkal s veliteli amerických sil v Evropě v německém Wiesbadenu, odkud vyzval americký Kongres k další pomoci Ukrajině, která od loňského února ruské agresi.

„Moldavsko dnes souhlasem EU s přístupovými rozhovory otáčí novou stránku. Cítíme vřelou náruč Evropy. Děkujeme za vaši podporu a víru v naši cestu,“ napsala na sociální síti hlava státu. Ujistila, že Moldavsko je odhodláno dostát této výzvě a tvrdě pracovat, aby stalo členem unie.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com