Izraelská armáda v Pásmu Gazy omylem zastřelila tři rukojmí

Izraelská armáda v severní čtvrti města Gaza omylem zastřelila tři rukojmí, které chybně identifikovala jako hrozbu. Podle zpravodajského serveru The Times of Israel (ToI) to dnes uvedl armádní mluvčí Daniel Hagari. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení kondoloval rodinám a uvedl, že nad smrtí tří rukojmích truchlí.

„Je to tragický incident, Izraelské obrané síly nesou odpovědnost,“ uvedl Hagari o střelbě ve čtvrti Šudžája. „Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, včetně sebevražedných atentátníků,“ dodal. Incident podle něj bude důkladně vyšetřen.

Netanjahu v prohlášení vyjádřil hluboký smutek ze smrti tří rukojmích a kondoloval pozůstalým. „Spolu s celým izraelským lidem skláním hlavu a hluboce truchlím nad smrtí tří našich drahých synů, kteří byli uneseni,“ uvedl.

Zabitými rukojmími jsou podle Hagariho Jotam Haim, kterého Hamás unesl z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Třetím zastřeleným rukojmím byl student a syn íránských rodičů Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza, uvedly později místní úřady.

Izrael zahájil válku proti hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy, poté, co tato skupina 7. října zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 lidí a dalších více než 200 jich unesla do Pásma Gazy. Část rukojmích byla propuštěna výměnou za palestinské vězně v rámci týdenního příměří na konci listopadu. Od začátku úderů v Pásmu Gazy zemřelo podle palestinských úřadů bezmála 19.000 lidí.

ČTK

  Evropský parlament se vyjádřil pro posílení ochrany novinářů a svobody médií

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com