Putinův výroční projev: Putinův projev: bližší pohled na propagandu, lži a agresivní záměry

14. prosince se svět zaměřil na každoroční tiskovou konferenci ruského prezidenta Vladimira Putina „Výsledky roku“. To, co se během ní odehrálo, však nebylo jen rutinním zhodnocením úspěchů roku, ale ukázkou staré propagandy, lží a zastrašovacích taktik, které se staly charakteristickými pro Putinův režim.

S využitím známého formátu „přímé linie“ se Putin vrátil k osvědčeným tezím ruské propagandy a utkal vyprávění, které se snaží zastřít chmurnou realitu, jíž Rusko čelí kvůli svému zapojení do konfliktu s Ukrajinou. Diktátor si dal záležet na tom, aby prezentoval iluzi normálnosti a zakryl těžký stav, do kterého Rusko přivedl probíhající válkou.

Ústředním tématem Putinova projevu bylo ujištění o „posílení suverenity Ruské federace“. Tato tvrzení však sloužila jako kouřová clona, která měla odvést pozornost od rozšiřujícího se spektra mezinárodní izolace obklopující Rusko. Vzhledem k tomu, že země čelí rostoucím důsledkům svého jednání na globální scéně, snažil se Putin tyto důsledky bagatelizovat zdůrazňováním suverenity, což je termín, který se zdá být stále více odtržený od reality mezinárodního postavení Ruska.

Nejvíce znepokojující byl Putinův odporný záměr pokračovat v ozbrojené agresi na Ukrajině. Při zdůvodňování tohoto agresivního postoje se opět uchýlil k zjevným lžím. Putin propagoval představu proruských „historických zemí“ a vymyšlené „hrozby ze strany NATO“, aby racionalizoval ruskou agresivitu. Takové překrucování historických faktů nejenže klame ruské obyvatelstvo, ale je také záměrnou urážkou závazku mezinárodního společenství k pravdě a odpovědnosti.

V projevu drzého ignorování zavedených mezinárodních norem Putin dále zastrašoval NATO tím, že naznačoval nedodržování pravidel světového řádu. Toto potvrzení jeho záměru vytrvat ve vedení agresivní války dále vyvolává obavy o stabilitu geopolitické krajiny a možnost zvýšení napětí.

Vzhledem k tomu, že se světové společenství zamýšlí nad Putinovým výročním projevem, je zřejmé, že pod rouškou suverenity a normálnosti se skrývá režim odhodlaný udržovat narativ propagandy, lží a zastrašování. Důsledky ruského jednání přesahují jeho hranice a ovlivňují mezinárodní vztahy a snahu o stabilní světový řád založený na pravidlech.

  Musíme zachránit Ukrajinu

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com