Maďarsko chce, aby EU odblokovala další peníze z fondů, řekl Orbánův poradce

Budapešť chce, aby Evropská unie odblokovala další peníze ze zmrazených evropských fondů vyčleněných pro Maďarsko. Poté přistoupí na dohodu o revizi unijního rozpočtu, která zahrnuje i 50 miliard eur (1,2 miliardy Kč) na dlouhodobou pomoc Ukrajině. Novinářům v Bruselu to podle serveru Politico řekl poradce maďarského premiéra Balázs Orbán (se svým šéfem není v žádném příbuzenském vztahu).

Prezidenti a premiéři států EU debatovali o revizi víceletého finančního rámce na roky 2021 až 2027 až do dnešních asi tří hodin ráno. Shodu se jim ale nalézt nepodařilo, poslední návrh podpořilo 26 zemí, Maďarsko zůstávalo stále proti. Premiér Viktor Orbán argumentoval mimo jiné tím, že peníze v současné době v rozpočtu jsou, a proto není potřeba dávat na Ukrajinu nějaké další finance.

„Jestliže chcete dát nějaké peníze navíc, dejte, my se na tom podílet nechceme,“ zopakoval několikrát podle zdrojů ČTK. Nevyloučil nicméně, že mohou Kyjevu poskytovat určitou pomoc bilaterálně.

Evropská komise původně požadovala v souvislosti s revizí rozpočtu navíc 66 miliard eur (1,6 bilionu Kč), podle posledního návrhu se tato částka snížila na 21 miliard (513 miliard Kč). Na ní by se měly složit jednotlivé členské státy, což se právě Budapešti nelíbí. Podle diplomatických zdrojů se údajně v jednu chvíli objevil na stole návrh, aby se ostatní členské státy na maďarský příspěvek složily, což ale bylo pro většinu ostatních neprůchozí.

Ve středu Brusel uvolnil Maďarsku deset miliard eur (asi 245 miliard Kč) z fondů Evropské unie, které zmrazil kvůli pochybám o stavu demokracie a právního státu v zemi. Zablokovaných je ale stále ještě dalších 21 miliard eur.

Tyto dvě témata, tedy unijní rozpočet a zmrazené maďarské fondy, jsou „přímo propojená“, řekl Balázs Orbán novinářům, kteří se kolem něj v hojném počtu seskupili. „Myslíme si, že jsme splnili všechny zákonné požadavky, takže nechápeme, proč nemáme přístup ke 100 procentům peněz,“ dodal s tím, že Maďarsko je „nakloněno k jednání“.

  Mimořádný zátah na Slovensku. Policie zasahuje proti soudcům spojovaným s Kočnerem

Další jednání o unijním rozpočtu by se mělo uskutečnit na konci ledna. Mimořádný summit by se měl pokusit najít ohledně financí novou shodu s tím, že podle některých spekulací by v tu dobu mohlo mít Maďarsko na účtě již „odmrazené“ peníze z fondů a mohlo by být více nakloněné případné dohodě v rámci celé sedmadvacítky.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com