Fiala respektuje rozhodnutí TOP 09 neposlat Kalouska do eurovoleb za Spolu

ct24.ceskatelevize.cz/

Premiér Petr Fiala (ODS) respektuje rozhodnutí TOP 09 nenominovat spoluzakladatele této strany Miroslava Kalouska na kandidátní listinu koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro volby do Evropského parlamentu. Řekl to dnes novinářům po summitu Evropské unie v Bruselu. Podle Fialy není vhodné zasahovat do rozhodování jiné strany. Zároveň ale zopakoval, že by pro něj Kalouskova kandidatura za Spolu byla obtížně představitelná, když někdejší ministr financí kritizuje vládu i Spolu.

„Já jsem pouze řekl, že kandidátka SPOLU do evropských voleb by měla obsahovat, nebo by na ní měly být osobnosti, které sdílejí tu myšlenku a Miroslav Kalousek v poslední době velmi silně kritizoval vládu, politiku, SPOLU, takže proto jsem řekl, že by to pro mě bylo obtížně představitelné, ale při plném respektu k tomu, jak by se rozhodla TOP 09, to jsem vždycky dodával a to platí,“ řekl

Výkonný výbor TOP 09 ve čtvrtek rozhodl, že jedničkou strany na kandidátce Spolu bude nynější europoslanec Luděk Niedermayer a dvojkou poslanec Ondřej Kolář. Na kandidátku se stejně jako Kalousek nedostal druhý nynější europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil. Listinu Spolu povede europoslanec Alexandr Vondra (ODS), jedničkou lidovců bude nynější europoslanec Tomáš Zdechovský.

Fiala řekl, že by si mnohem víc dovedl představit kandidaturu Kalouska do Senátu. „Tam to není týmová práce, tam je to souboj osobností v konkrétním volebním obvodu. To je úplně jiná debata, ale tato debata je hypotetická, zaznamenal jsem z médií, že Miroslav Kalousek nechce kandidovat do Senátu, tím je ta debata skončena,“ řekl premiér.

Kalousek byl původně poslancem za lidovce, které také v letech 2003 až 2006 vedl. Později byl jedním z iniciátorů vzniku TOP 09, ve které byl po jejím založení v roce 2009 místopředsedou a v letech 2015 až 2017 předsedou. Dvakrát byl také ministrem financí, a to ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). Nyní dvaašedesátiletý Kalousek se v lednu 2021 rozhodl složit poslanecký mandát a odejít z aktivní politiky. Jako politik, který nebyl pro část potenciálních partnerů přijatelný, tak otevřel dveře vzniku koalice Spolu. V poslední době často kritizoval vládu, jako bývalý ministr financí hlavně ekonomické kroky kabinetu.

  ANO se přebarvilo do pravicově modré a nevzdává námluvy s ODS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com