Je třetí adventní neděle, do Štědrého dne zbývá týden

Dnes je třetí adventní neděle, řečená také stříbrná. Na adventním věnci se rozsvítí předposlední svíčka. Vzhledem k tomu, že letos vychází čtvrtá adventní neděle na Štědrý den, lidé se u svátečního stolu a ozdobeného stromečku s dárky sejdou přesně za týden. V mnoha domácnostech proto o tomto víkendu vrcholí přípravy na Vánoce, ať už jde o pečení cukroví, úklid či pořizování dárků. Mnozí také vyrazí na adventní trhy, koncerty, výstavy a další akce spojené s nadcházejícími svátky. Věřící mohou v době adventu přijít rozjímat na roráty – ranní mše, které začínají ještě za tmy. V některých kostelích se konají jen při svíčkách.

Slovo advent pochází z latinského slova adventus – příchod. Je začátkem liturgického roku. Pro křesťany představují tyto čtyři týdny očekávání příchodu Ježíše Krista a přípravu na oslavu jeho narození, na Vánoce. Ačkoliv v moderní době je předvánoční období spíše ve znamení často hektického shánění dárků a domácích příprav, adventní doba má charakterizovat ztišení. V minulosti býval tento čas dobou duchovní přípravy na Vánoce, rozjímání a dobročinnosti, dodržoval se půst. Adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru.

K předvánoční výzdobě patří adventní věnec se čtyřmi svícemi, které se postupně neděli za nedělí zapalují, takže na konci Adventu, na vánoční svátky, svítí všechny čtyři. Tento zvyk nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let, na slavení svátků světel zvaných Chanuka.

ČTK

  Bulovka přestala přijímat pacienty ve vážném stavu, zřejmě kvůli sporu s lékaři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com