Policie identifikovala všech 14 mrtvých po střelbě na Univerzitě Karlově

Policie už zná identitu všech obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V České televizi (ČT) to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Obětí je 13, čtrnáctým mrtvým je střelec, upřesnil dřívější informace. Mezi oběťmi není cizinec, dodal. Tři ze zraněných při střelbě jsou cizinci, uvedl také. Podle ministerstva vnitra jsou dva ze zraněných ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska. Střelec podle čtvrtečních údajů policie zranil 25 lidí. Policie po celém Česku přijala preventivní opatření zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle, o další konkrétní hrozbě ale nemá informace, uvedla ráno na sociální síti X. Podle Rakušana potrvají minimálně do 1. ledna.

Policisté s odbornými pracovníky podle Rakušana na identifikaci mrtvých pracovali celou noc. „Známe všech 14 mrtvých a jejich identitu. Upřesnil bych tady jeden údaj. Jedná se o 13 obětí šíleného střelce, jedním z mrtvých je sám střelec,“ řekl ministr.

Čtvrteční útok v budově filozofické fakulty v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii České republiky. „Policie ČR je samozřejmě v kontaktu s pozůstalými, vždycky s nabídkou psychologické krizové intervence,“ řekl Rakušan v ČRo. „Mezi zraněnými byli tři cizí státní příslušníci,“ uvedl ministr také. Informace o nich předává podle Rakušana ministerstvo zahraničí zastupitelským úřadům v ČR. Z kterých zemí zranění cizinci jsou, oznámilo ministerstvo vnitra na síti X.

Mezi takzvané měkké cíle patří spolu se školami také třeba nemocnice, kulturní a sportovní akce nebo jiné události, kde se shromáždí více lidí. „Počínaje dnešním dnem jsme přijali celorepublikové preventivní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci – signál, že jsme tu a jsme připraveni,“ napsala policie. Jako součást preventivních opatření budou v ulicích i policisté s dlouhými zbraněmi. „Aktuálně kontaktujeme provozovatele vytipovaných zařízení (tzn. měkkých cílů) a seznamujeme je s tímto opatřením,“ doplnila policie na síti X.

  Zeman pronese z Lán své tradiční vánoční poselství

Rakušan v ČRo řekl, že policejní prezident Martin Vondrášek zadal krajským ředitelům policie, aby vytipovali měkké cíle k ochraně. „Tato opatření budou v České republice platit minimálně do 1. ledna,“ řekl k preventivním opatřením ministr.

V budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha vyšetřovatelé pracovali celou noc. „Ukončení prvotních úkonů na místě předpokládáme v dopoledních hodinách,“ napsala policie na síti X.

Mrtvý je po čtvrteční střelbě i pachatel, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, který střelné zbraně držel legálně a dosud neměl záznam v trestním rejstříku a podle Rakušana ani v jiných registrech, které by indikovaly rizikovost daného člověka, jako je třeba registr dlužníků. Střelec se podle policie inspiroval obdobným případem v zahraničí, střelba byla podle všeho činem osamělého střelce. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity, vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com