Pavel s premiérkou Borneovou mluvil o jaderné energetice nebo migraci

Český prezident Petr Pavel dnes s francouzskou premiérkou Élisabeth Borneovou hovořili o tendru na dostavbu velkých jaderných reaktorů nebo o migrační problematice. Pavel to uvedl po jednání s předsedkyní vlády v Paříži před budovou Národního shromáždění, kde se setkal s jeho předsedkyní Yaël Braunovou-Pivetovou.

„S Francií máme velice podobnou pozici co se týče jádra. Bavili jsme se nejenom o tendru na dostavbu velkých reaktorů, ale i o projektu malých modulárních reaktorů,“ uvedl Pavel, podle kterého bylo tématem jednání i výstavba úložiště jaderného odpadu.

Francouzská společnost EDF je jedním ze zájemců o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

„Hovořili jsme o bezpečnostní situaci v Evropě, jak rozvíjet jadernou energetiku, o dalším rozvoji dopravní infrastruktury s důrazem na rychlodráhu a rozvoj dálniční sítě s uplatněním privátních sektorů,“ řekl Pavel o jednání s Borneovou, s tím, že je rád, že ho premiérka přijala vzhledem ke složité politické situaci ve Francii po přijetí migračního zákona.

Nový zákon Francie schválila v úterý, počítá například s výrazným zpřísněním podmínek pro čerpání sociálních dávek migranty ze zemí mimo Evropskou unii, kteří nepracují. Zákonodárci také usnadnili odebírání občanství a naopak zpřísnili podmínky pro jeho udělování. Normu kritizuje levicová opozice, podle níž se tábor prezidenta Emmanuela Macrona spojil s krajní pravicí, aby ji protlačil dolní komorou parlamentu.

Pavel zahájil dvoudenní cestu do Francie ve středu, kdy hovořil i se svým francouzským protějškem. Dnes uvedl, že francouzského prezidenta pozval na návštěvu do Česka a že Macron s návštěvou počítá nejpozději do března příštího roku. Francouzský prezident byl v Praze naposledy v říjnu 2022, kdy se zúčastnil na Pražském hradě summitu nové platformy Evropského politického společenství.

ČTK

  Rusko nad Kalužskou oblastí zničilo ukrajinskou raketu, nad Krymem drony

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com