Ropa díky zmírnění obav ohledně lodní dopravy v Rudém moři zlevňuje

Ceny ropy dnes pokračují v poklesu, polevily totiž obavy ohledně narušení lodní dopravy v Rudém moři. Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SEČ vykazovala pokles téměř o 1,3 procenta, sestoupila tak pod 79 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba 1,1 procenta a nacházela se mírně nad 73 USD za barel.

Přední světové dopravní společnosti, včetně firem Maersk a Hapag-Lloyd, tento měsíc přestaly využívat trasy v Rudém moři, neboť na plavidla začali útočit jemenští povstalečtí Húsíové. Tento týden se však dopravci začali do Rudého moře vracet.

Společnost Maersk nyní podle agentury Reuters bude téměř všechny své kontejnerové lodě plující mezi Evropou a Asií posílat přes Suezský průplav, který spojuje Rudé moře s mořem Středozemním.

Dnešnímu poklesu cen ropy nezabránila ani zpráva o překvapivě výrazném úbytku zásob suroviny ve Spojených státech. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 6,9 milionu barelů na 436,6 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mnohem mírnější pokles, a to o 2,7 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent únor 78,65 79,65
New York – NYMEX WTI únor 73,31 74,11

ČTK

  Češi loni snížili frekvenci nákupů, zvýšili ale útratu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com