Průzkum: Lidé v ČR jsou nespokojení s veřejnými financemi, chválí nabídku zboží

Lidé v Česku jsou nejvíce nespokojení se stavem veřejných financí a politickou situací, většina naopak chválí nabídku zboží a služeb a také kulturu. Vyplývá to z průzkumu, který od konce září do začátku prosince 2023 provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Výsledky dnes zveřejnilo na webu a poskytlo ČTK. Proti průzkumu před rokem významně vzrostla nespokojenost se situací kolem přistěhovalectví, v politice, armádě a zdravotnictví. Spokojenost se naproti tomu mírně zvýšila u bezpečnostní situace ČR, životního prostředí, dopravní obslužnosti a korupce.

Autoři průzkumu upozornili, že celková míra spokojenosti se výrazně odlišuje podle věku, vzdělání a hodnocení vlastní životní úrovně. Poukázali na to, že odpovědi účastníků mají výraznou souvislost s jejich spokojeností se životem.

Nespokojených se stavem veřejných financí je 76 procent dotázaných, s politickou situací 71 procent. „U osmi položek výrazně převažuje nespokojenost nad spokojeností – stav veřejných financí, korupce, politická situace, přistěhovalectví, hospodářská kriminalita, nálada ve společnosti, fungování hospodářství a sociální jistoty,“ uvedlo CVVM. Nespokojenost u přistěhovalectví vyjádřilo 66 procent a u korupce 64 procent lidí. Nespokojených s celkovou náladou ve společnosti je 57 procent, s fungováním hospodářství 52 procent a s hospodářskou kriminalitou polovina dotázaných. Sociální jistoty budí nespokojenost u 45 procent účastníků průzkumu.

S nabídkou zboží a služeb a také s kulturou je spokojených shodně zhruba šest z deseti dotázaných. Následuje dopravní obslužnost s polovinou a životní prostředí se 44 procenty spokojených. Spolu s těmito čtyřmi oblastmi výrazně, o víc než 20 procentních bodů převažuje spokojenost nad nespokojeností také u vědy a výzkumu a dodržování lidských práv. Vědu a výzkum a dodržování lidských práv pochválilo shodně 43 procent lidí. Lidé mohli v průzkumu o své spokojenosti zvolit také odpověď „tak napůl“, kterou si u jednotlivých oblastí vybrala až třetina dotázaných.

„Od minulého šetření došlo k významnému nárůstu nespokojenosti v oblasti přistěhovalectví, politické situace, situace v armádě, zdravotnictví, postavení ČR v EU či obecné kriminality a bezpečnosti občanů.“ uvedli autoři průzkumu. Proti předloňskému podzimu se snížila také spokojenost se školstvím, s kulturou, s vědou a výzkumem, s nabídkou zboží a služeb, s dodržováním lidských práv či se vztahy se zahraničím.

  Babiš: Nemocní méně kontaktují lékaře a nenechávají se testovat

V průzkumu mezi loňským 28. zářím a 4. prosincem odpovídalo 913 lidí ve věku od 15 let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com