O zásahu koalice v Jemenu bylo Česko předem informováno, operaci podporuje

O zásahu koalice vedené Spojenými státy a Británií v Jemenu byla Česká republika informována s určitým předstihem. Americká a britská strana požádala o podporu a vysvětlila důvody zásahu. Česko operaci podporuje, řekl ve vyjádření, které má ČTK k dispozici, ředitel odboru Blízkého východu a severní Afriky ministerstva zahraničí (MZV) Petr Hladík. V Jemenu je aktuálně jen několik Čechů. Úřad je v kontaktu s organizací Člověk v tísni, jejíž pracovníci jsou na jihu země, který není pod kontrolou Húsíů.

Spojené státy spolu s Británií a s podporou Austrálie, Kanady, Nizozemska a Bahrajnu udeřily dnes v noci ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu v reakci na útoky, které povstalci vedou proti obchodním lodím v Rudém moři od listopadu. Húsíové své akce zdůvodňují válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala 7. října teroristickým útokem palestinského hnutí Hamás na Izrael.

„S primárním cílem této limitované operace, která je zaměřena velmi cíleně a na cíle, které brání a komplikují lodní dopravu v Rudém moři, samozřejmě Česká republika souhlasí a tuto operaci podporuje,“ řekl Hladík.

Ministerstvo je ve spojení s organizací Člověk v tísni, jež má dva české občany v Adenu na jihu Jemenu. „Informovali jsme je o nastalé situaci. Oni to samozřejmě také monitorují, jsou se svými lidmi v kontaktu,“ uvedl. Protože se nachází v přístavu na jihu Jemenu, který není pod kontrolou Húsíů, vůči nimž jsou zaměřeny zásahy koalice, dá se podle Hladíka říci, že čeští občané jsou v pořádku.

„Samozřejmě naše cestovní doporučení je dlouhodobě jasné a jednoznačné, to znamená v žádném případě necestovat, případně zemi opustit,“ dodal ředitel odboru.

Americko-britské noční údery na vojenské pozice povstalců v Jemenu zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, napsali povstalci na síti X. Slíbili rovněž, že akce nezůstane nepotrestána. Povstalci rovněž uvedli, že v útocích na obchodní lodě v Rudém moři budou pokračovat. Regionální velitelství americké armády CENTCOM informovalo o tom, že koalice v noci na dnešek zasáhla v Jemenu přes 60 cílů tamních šíitských povstalců na celkem 16 místech.

  Petr Pavel vyzývá demokratický svět k jednotě, varuje před Čínou a Ruskem

Útoky odsoudili jemenští povstalci i jejich spojenci Írán a libanonský Hizballáh a také palestinský Hamás. Rusko americké údery označilo za porušení mezinárodního práva a požádalo o svolání mimořádné Rady bezpečnosti OSN.

 ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com