Česká republika je v hledáčku Kremlu. Ruská rozvědka v akci.

Prague International to uvedl mluvčí české kontrarozvědky BIS Ladislav Štiha.

Upozorňuje, že jeho služba eviduje další aktivity zpravodajských služeb Ruska v roce 2023, a to i přesto, že v roce 2021 Česká republika vyhostila 60 diplomatů a zaměstnanců ruského velvyslanectví v Praze.

Podle Ladislava Štihi se mimo jiné agenti kremelské rozvědky podílejí na obcházení sankcí EU vůči Rusku.

V této souvislosti varoval veřejnost před tolerováním aktivit Ruského domu v Praze, který je na sankčním seznamu EU.

Přestože je Ruský dům oficiálně uzavřen pro veřejnost, nadále pořádá samostatné akce pro veřejnost, včetně kampaní lákajících studenty ke studiu na ruských univerzitách.

A tuto situaci pozorujeme i v dalších zemích Evropy. Zejména belgická zpravodajská služba varovala před výzvami v souvislosti se špionážními aktivitami Moskvy a Pekingu.

Špionáž a kontrarozvědka rf a číny jsou opět klíčovými prioritami belgické státní bezpečnosti, spolu s hrozbou terorismu, která byla před několika lety na vrcholu agendy.

Vyplývá to z výroční zprávy belgické státní bezpečnostní služby (VSSE), která popisuje hlavní hrozby a výzvy, jimž země čelí, .

Dokument varuje, že v roce 2023 dojde ke zhmotnění nového způsobu špionáže.

„Před necelými deseti lety byla hrozba terorismu inspirovaného džihádem upřednostňována před všemi ostatními. V roce 2023 vypadal tento obraz zcela jinak,“ uvedla Franziska Bostinová, prozatímní zastupující generální administrátorka belgické Státní bezpečnosti.

Zpráva zmiňuje zásahy tradičních hráčů, kteří se vybaví při zmínce o špionáži: Číny a Ruska.

Podle Bostinové tyto země zásadně odporují základním principům západní společnosti.

Prozatímní zastupující generální administrátor belgického ministerstva zahraničí poznamenal, že masové vyhoštění ruských zpravodajských důstojníků od začátku války proti Ukrajině sice „vážně oslabilo vliv Ruska v Evropě“, ale zároveň „povzbudilo Rusko ke změně způsobu, jakým zde působí“.

Upozornilo také, že od začátku funkčního období současného belgického parlamentu bylo osm politiků vyšetřováno kvůli špionáži, extremismu, organizovanému zločinu nebo teroristickým hrozbám.

  Balkán. Kosovo jako spouštěč evropské budoucnosti.

Upozorňuje se však, že ne všichni politici jsou do vyšetřování aktivně zapojeni. V jednom případě se má za to, že politik nevěděl, že je manipulován ve špionážní kauze.

Lotyšští poslanci minulý týden schválili konfiskaci „Domu Moskvy“ v Rize kvůli ohrožení národní bezpečnosti.

Bylo prokázáno, že pod rouškou kulturních a vzdělávacích akcí zde probíhala politická opatření ohrožující národní bezpečnost Lotyšska.

Projednání návrhu zákona iniciovala Komise pro národní bezpečnost Saeimy.

„Likvidace Domu Moskvy, který je symbolem ruské politiky vůči krajanům, odstraní ohrožení národní bezpečnosti a státnosti Lotyšska,“ uvedli autoři iniciativy.

V souvislosti s tím je několik zajímavých bodů, které by si měli uvědomit všichni Evropané.

Vlastnická práva k Domu v Moskvě jsou svěřena odboru majetku města Moskvy.

Povinnost právního zastupování historicky náleží společnosti JSC „Maskavas kultūras un biznesa centrs Maskavas nams“, kterou vlastní Odbor majetku města Moskvy.

Od 10. března 2020 práva náleží zastupitelství zahraničního obchodníka – unitárnímu podniku města moskvy „Moskevské centrum mezinárodní spolupráce“, kterému jsou majetková práva v katastru nemovitostí přidělena na dobu neurčitou.

„Struktury obou právních útvarů jsou přímo spojeny s vlivem moskvy,“ uvádí se v anotaci zákona.

Odbor majetku města Moskvy je strukturální jednotkou v působnosti moskevské městské vlády, v jejímž čele stojí starosta ruského hlavního města.

Za skutečného majitele „Moskevského centra mezinárodní spolupráce“ je naopak považován ruský prezident Putin, který byl již 25. února 2022 spolu se starostou Moskvy zařazen na sankční seznamy EU a amerického Úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv.

To je jen několik doteků k pochopení toho, o co moskvě jde, které vysílají jasný vzkaz – nepolevujte.

A zatímco se někteří v Evropě stále domnívají, že rusko-ukrajinská válka je pouze záležitostí Ukrajiny, Kreml zvyšuje svou expanzi ve státech EU.

  Co koupit dětem na Mikuláše místo čokolády?

A to i prostřednictvím kulturních, sportovních a dalších akcí a organizací, které do celého světa křičí, že „kultura a sport jsou mimo politiku“.

O čem to svědčí, je jasně vidět na akcích Kremlu na Ukrajině. Kdo bude další na jídelníčku agresora – podívejte se na mapu a rozhodněte sami.

A vězte, že jakékoli kroky, které učiníte dnes, rozhodnou o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com