Některá média dostala anonymní mail se seznamem údajných obětí střelby ve škole

Některé redakce českých médií dnes obdržely anonymní e-mail, který obsahuje jména a fotografie údajných obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Autoři e-mailu, pod který se podepsali jako „truchlící studenti“, redakce žádají o zveřejnění jmen a příběhů údajných obětí, cílem má být uctění jejich památky. Vedení fakulty ani vedení univerzity o takové iniciativě nevědí a nepovažují ji za šťastnou, sdělil ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek. Zveřejnění takového seznamu je z právního hlediska velmi problematické, řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Před vánočními svátky student v hlavní budově fakulty na náměstí Jana Palacha v Praze zastřelil 14 lidí a poté i sebe, dalších 25 lidí zranil.

Univerzita záležitosti týkající se tragické střelby konzultuje s odborníky, vedení univerzity se domnívá, že takováto iniciativa nepomůže vyrovnat se se ztrátou, ale jen prohloubí bolest, sdělil Hájek. Vedení univerzity už v prosinci po události apelovalo na redakce a jejich členy, aby z pietních důvodů co nejméně opakovali v médiích zobrazení obětí a jejich příběhy.

„Pomineme-li možné porušení legislativy, tak také upozorňujeme na možné zasažení rodin pozůstalých a dalších obětí, které by mohlo po zveřejnění následovat,“ sdělil Moravčík. Uvedl, že policie seznam studentům neposkytovala a jeho obsah nezná.

ČTK

  Déšť dál rozvodňuje řeky. Na východě Čech a Moravě platí třetí povodňové stupně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com