Nosková je na Australian Open v osmifinále po výhře nad Šwiatekovou

Devatenáctiletá tenistka Linda Nosková porazila senzačně ve 3. kole Australian Open světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou 3:6, 6:3, 6:4 a postoupila při premiérové účasti v Melbourne do osmifinále. Druhý tenista žebříčku Španěl Carlos Alcaraz postoupil poprvé na grandslamovém Australian Open do osmifinále. Jeho soupeř Šang Ťün-čcheng z Číny utkání 3. kola za stavu 6:1, 6:1, 1:0 pro Alcaraze skrečoval.

„Úplně mi došly slova. Věděla jsem, že to bude úžasný zápas proti světové jedničce. Jen jsem nečekala, že skončí takhle. Jsem moc šťastná, že jsem přes tohle kolo postoupila,“ řekla v rozhovoru na kurtu Nosková.

Vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021 Nosková zaznamenala největší vítězství v kariéře a dál si na tvrdých kurtech v Melbourne vylepšuje grandslamové maximum. O tři roky starší Šwiatekové oplatila loňskou porážku z Varšavy, kde prohrála 1:6, 4:6. Na vítězné míče ji přehrála 35:34, pomohla si také deseti esy.

Nosková se stala se první teenagerkou od roku 1999, která zdolala na Australian Open první hráčku světa. Naposledy se to povedlo Francouzce Amélii Mauresmové, která před pětadvaceti lety porazila Američanku Lindsay Davenportovou.

Loňská vítězka Roland Garros a Turnaje mistryň Šwiateková doplatila mimo jiné na 33 nevynucených chyb a prohrála po 18 zápasech. Rodačka z Varšavy zaznamenala nejhorší výsledek na Australian Open od roku 2019, vloni dohrála v osmifinále.

„Měla jsem pocit, že mám vše pod kontrolou, dokud mě nebrejkla ve druhém setu. Měla jsem také pár šancí prolomit její servis, ale nevyužila je. To byla škoda,“ řekla na tiskové konferenci Šwiateková. „Hrála velmi aktivně. Já jsem občas některé věci uspěchala. Nehrála jsem s takovou intuicí a přirozeně. Budu muset na některých věcech zapracovat, abych se příští rok cítila lépe,“ doplnila.

Padesátá hráčka světa Nosková zahájila premiéru v aréně Roda Lavera nebojácně. Ve třetí hře si vypracovala při servisu Šwiatekové vedení 40:15 a dva brejkboly. Jenže je nevyužila a světová jednička trestala. V pátém gamu prolomila servis české tenistky a set dopodávala.

  Na Roland Garros si poprvé zahraje dcera Mandlíkové, matku chce jednou překonat

Ve druhém setu pokračovala Nosková v dobrém výkonu. Tentokrát to byla Šwiateková, kdo v pátém a sedmém gamu nevyužil po jednom brejkbolu. Nosková naopak za stavu 4:3 získala podání soupeřky a srovnala.

Na začátku třetí sady vybojovala Nosková další brejk a vedení 2:1. Po krátké pauze ale nedokázala servis udržet a Šwiateková se vrátila do hry. Rozhodl sedmý game, kde česká tenistka využila druhý brejkbol a utekla později do vedení 5:3.

Šwiateková ve 2. kole otočila třetí set s Američankou Danielle Collinsovou, dnes už se jí další obrat nepovedl. Nosková v závěrečné hře na podání smazala ztrátu 0:30, a jakmile Šwiateková zahrála poslední míč do autu, mohla mladá Češka slavit.

„Když jsem servírovala na zakončení zápasu, trochu jsem se třásla. Netrefila jsem dvě první podání, což nebyl nejlepší začátek. Pak se mi ale podařilo dát (za stavu 30:30) eso. Vypadalo to snadně, ale při takovém skóre to je někdy těžké,“ uvedla Nosková.

Ve čtyřhře prošly do osmifinále Barbora Krejčíková s Němkou Laurou Siegemudovou a Kateřina Siniaková s Australankou Storm Hunterovou. Turnajové pětky Krejčíková se Siegemundovou zvítězily nad čínskou dvojici Wang Ja-Fan, Jüan Jüe 6:2, 6:4. Nasazené trojky Siniaková a Hunterová porazily po obratu australský pár Destanee Aiavaová, Maddison Inglisová 2:6, 7:5, 6:1. České tenistky, které by jinak obhajovaly na Australian Open společný titul, přerušily úspěšnou spolupráci na konci minulého sezony na popud Siniakové.

V turnaji pokračují ve čtyřhře také Adam Pavlásek s Uruguaycem Arielem Beharem a Tomáš Macháč, jenž nastupuje po boku Číňana Čang Č‘-čena.

Alcaraz postoupil poprvé do osmifinále Australian Open

Druhý tenista žebříčku Španěl Carlos Alcaraz postoupil poprvé na grandslamovém Australian Open do osmifinále. Jeho soupeř Šang Ťün-čcheng z Číny utkání 3. kola za stavu 6:1, 6:1, 1:0 pro Alcaraze skrečoval. Na tvrdých kurtech v Melbourne jdou dál také Rus Daniil Medveděv či Polák Hubert Hurkacz. Dohrála naopak přemožitelka světové trojky Jeleny Rybakinové Ruska Anna Blinkovová nebo turnajová jedenáctka Jelena Ostapenková z Lotyšska.

  Tenista Macháč je na turnaji v Houstonu ve druhém kole

Dvacetiletý Alcaraz si v Melbourne vylepšil maximum, dosud tam byl nejlépe předloni ve 3. kole. Minulý rok kvůli zranění nestartoval. Proti 140. hráči světa Šang Ťün-čchengovi se na kurtu zdržel jen 65 minut. Oba sety hladce vyhrál, a když na začátku třetího setu prolomil pošesté soupeřův servis, osmnáctiletý rodák z Pekingu, který se mohl stát prvním čínským osmifinalistou grandslamu od roku 1938, kvůli zranění stehna vzdal.

„Takhle nikdy nechcete postoupit. Přeji mu brzké uzdravení,“ řekl na kurtu Alcaraz. „Do této sezony vstoupil neuvěřitelně, hrál skvělé zápasy a já se na toto utkání těšil. Myslím, že jsme oba chtěli hrát dlouhý zápas,“ doplnil Alcaraz, který se o čtvrtfinále utká se Srbem Miomirem Kecmanovičem. Ten odvrátil proti turnajové čtrnáctce Američanovi Tommymu Paulovi dva mečboly a zvítězil 6:4, 3:6, 2:6, 7:6, 6:0.

Suverénně prošel do 4. kola dvojnásobný finalista Daniil Medveděv, jenž porazil 6:3, 6:4, 6:3 Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea. „Jsem šťastný, na jak vysoké úrovni hraju. Doufám, že to udržím,“ uvedl třetí hráč světového žebříčku. Soupeřem ruského tenisty bude Nuno Borges, jenž vyřadil ve čtyřech setech Bulhara Gregora Dimitrova a jako druhý Portugalec v historii po Joau Sousovi postoupil do osmifinále grandslamu.

Podruhé za sebou postoupil na Australian Open do osmifinále Hurkacz. Přemožitel Jakuba Menšíka z 2. kola a devátý nasazený hráč porazil Francouze Uga Humberta 3:6, 6:1, 7:6 a 6:3. V utkání si pomohl sedmnácti esy. O vylepšení maxima v Melbourne se utká s dalším Francouzem Arthurem Cazauxem.

Pětadvacetiletá Blinkovová, která ve 2. kole zvítězila po rekordním supertiebreaku (22:20) nad loňskou finalistkou Jelenou Rybakinovou, tentokrát neuspěla. Italce Jasmine Paoliniové podlehla 6:7, 4:6. Vítězka turnaje v Adelaide Ostapenková zase nestačila na dvojnásobnou šampionku Viktorii Azarenkovou z Běloruska v poměru 1:6, 5:7 prohrála s ní i počtvrté v kariéře.

  Sparta si s chutí zastřílela a vede tabulku! Plzeň měla nabito, Boleslav slaví důležitou výhru

Australian Open v Melbourne

(tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra – 3. kolo:

Alcaraz (2-Šp.) – Šang Ťün-čcheng (Čína) 6:1, 6:1, 1:0 skreč, Medveděv (3-Rus.) – Auger-Aliassime (27-Kan.) 6:3, 6:4, 6:3, Zverev (6-Něm.) – Michelsen (USA) 6:2, 7:6 (7:4), 6:2, Hurkacz (9-Pol.) – Humbert (21-Fr.) 3:6, 6:1, 7:6 (7:4), 6:3, Norrie (19-Brit.) – Ruud (11-Nor.) 6:4, 6:7 (7:9), 6:4, 6:3, Borges (Portug.) – Dimitrov (13-Bulh.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:2, 7:6 (8:6), Kecmanovič (Srb.) – Paul (14-USA) 6:4, 3:6, 2:6, 7:6 (9:7), 6:0, Cazaux (Fr.) – Griekspoor (28-Niz.) 6:3, 6:3, 6:1.

Čtyřhra – 2. kolo:

Macháč, Čang Č‘-čen (ČR/Čína) – Fucsovics, Marozsán 7:6 (7:2), 6:3, Pavlásek, Behar (ČR/Urug.) – Barrientos, Matos (Kol./Braz.) 6:3, 7:6 (11:9).

Junioři – 1. kolo:

Mrva (7-ČR) – Oliveira (Braz.) 6:4, 6:4, Kumstát (ČR) – Čang Tchien-chuej (12-Čína) 6:4, 6:3.

 

Ženy:

Dvouhra – 3. kolo:

Nosková (ČR) – Šwiateková (1-Pol.) 3:6, 6:3, 6:4, Azarenková (18-Běl.) – Ostapenková (11-Lot.) 6:1, 7:5, Čeng Čchin-wen (12-Čína) – Wang Ja-fan (Čína) 6:4, 2:6. 7:6 (10:8), Svitolinová (19-Ukr.) – Golubicová (Švýc.) 6:2, 6:3, Paoliniová (26-It.) – Blinkovová (Rus.) 7:6 (7:1), 6:4, Jastremská (Ukr.) – Navarrová (27-USA) 6:2, 2:6, 6:1, Kalinská (Rus.) – Stephensová (USA) 6:7 (8:10), 6:1, 6:4, Dodinová – Burelová (obě Fr.) 6:2, 6:4.

Čtyřhra – 2. kolo:

Hunterová, Siniaková (3-Austr./ČR) – Inglisová, Aiavaová (Austr.) 2:6, 7:5, 6:1, Siegemundová, Krejčíková (5-Něm./ČR) – Jüan Jüe, Wang Ja-fan (Čína) 6:2, 6:4.

Juniorky – 1. kolo:

Efremovová (Fr.) – Valentová (5-ČR) 7:6 (7:2), 6:4.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com