Ruské útoky si vyžádaly 18 životů a více než 130 raněných, uvedl Zelenskyj

Útoky, které dnes podniklo Rusko proti Ukrajině svými raketami a střelami, si po celé zemi vyžádaly 18 mrtvých a přes 130 zraněných, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle tiskových agentur.

Dosavadní bilance podle ukrajinských úřadů čítala devět mrtvých a desítky raněných, a to většinou ve druhém největším ukrajinském městě Charkově. Pod palbu ruských raket se dnes opět dostala ukrajinská metropole Kyjev a další místa.

Rusko tvrdí, že provedlo přesně mířené údery na objekty ukrajinského obranného průmyslu. Z 41 střel a raket se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit polovinu, 21, uvedlo ukrajinské letectvo.

Předchozí bilance hovořila o šesti mrtvých v Charkově. Šéf oblastní správy Oleh Syněhubov později na sociální síti Telegram oznámil, že záchranáři z trosek vyprostili další dvě těla, ještě jedné zabité ženy, jejíž údaje se zjišťují, a devítileté dívky, čímž počet obětí stoupl na osm.

Ruská státní tisková agentura TASS přitom tvrdí, že domy v Charkově zasáhly rakety ukrajinské protivzdušné obrany. „Ukrajinská strana se znovu snaží ovlivnit mínění a vydává zničení obytných domů za práci ruské armády,“ napsala agentura. Rusko od začátku své invaze prohlašuje, že na Ukrajině neútočí na civilní cíle, přestože útoky na civilní infrastrukturu potvrzují četné zprávy nezávislých médií.

Při ostřelování byl v Charkově poškozen rozvod plynu, uvedl server BBC News s odvoláním na vyjádření energetického podniku Naftogaz, podle kterého jsou škody největší od počátku zimy. Bez elektřiny se kvůli poškození trafostanic a vedení ocitlo 11.000 obyvatel.

Ruské ministerstvo obrany posléze sdělilo, že dnes ráno na Ukrajině ruské síly provedly vysoce přesnými zbraněmi skupinový úder na objekty ukrajinského vojenského průmyslu a zasáhly všechny vytyčené cíle.

V Kyjevě následkem útoků vznikly požáry v několika čtvrtích. Zasaženo bylo několik obytných domů a také automobilů. Podle oznámení starosty Vitalije Klička si útoky v metropoli vyžádaly nejméně 20 zraněných. Třináct lidí muselo být podle něj hospitalizováno, včetně tří dětí. Informaci o jednom mrtvém, s níž dříve přišel ministr vnitra Ihor Klymenko, Kličko nepotvrdil. Podle starosty byla jedna žena resuscitována, je ve vážném stavu, ale žije.

  Putin ve sporu o Ukrajinu znovu naléhal na zajištění bezpečnosti Ruska

V jedné kyjevské čtvrti pyrotechnici bezpečně zneškodnili bojovou hlavici ruské střely s plochou dráhou letu Ch-101, která nevybuchla, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na záchranáře.

V Pavlohradu v Dněpropetrovské oblasti zabily ruské útoky 43letou ženu, která byla venku v jednom z místních parků, uvedl šéf oblastní správy Serhij Lysak. Údery ve městě podle něj poškodily dvě školy, osm několikapatrových domů i infrastrukturu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com