Zelenskyj zveřejnil v rámci protikorupční kampaně své příjmy za minulé roky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil příjmy, které on a jeho rodina měli v uplynulých letech. Napsala to agentura Reuters s tím,že prezident tak učinil v rámci snahy snížit korupci na Ukrajině a k obdobnému činu vyzval také další ukrajinské představitele. Ze zveřejněných dat přitom plyne, že mezi lety 2021 a 2022 Zelenského příjmy výrazně klesly. Rusko na Ukrajinu zaútočilo na konci února 2022, od té doby se napadená země brání.

Příjmy Zelenského a jeho rodiny od roku 2020 klesají, vyplývá z údajů zveřejněných na webu prezidentské kanceláře. V roce 2022 činily celkové příjmy zhruba 12 milionů hřiven (7,2 milionu korun) a o rok později 11 milionů hřiven (6.6 milionu korun), z nichž podstatnou část tvořil výnos z prodeje ukrajinských státních dluhopisů.

V roce 2022, kdy na Ukrajině začala ruská invaze, příjmy prezidenta jeho rodiny klesly na 3,7 milionu hřiven (2,2 milionu korun). Pokles byl podle prezidentské kanceláře způsobený vypovězením některých nájemních smluv kvůli začátku války.

Zelenskyj vyzval také další ukrajinské představitele a politiky, aby zveřejnili své příjmy v rámci snahy snížit korupci v zemi. Kyjev se pokouší potlačit korupci ve snaze urychlit vstup do Evropské unie a NATO. Představitelé obou bloků požadují po Ukrajině rozsáhlé protikorupční reformy. Podobné požadavky mají i Mezinárodní měnový fond a západní spojenci, kteří poskytují Ukrajině finanční pomoc.

 ČTK

  Ukrajinská protiofenziva podle Putina začala

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com