Plán speciální operace je téměř splněn, oznámil Peskov. Ukrajinci se mu vysmáli

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov se nechal slyšet, že hlavní úkol ruské války na Ukrajině, tedy demilitarizace země, již z větší části úspěšně proběhl. Na jeho slova reagoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který se neubránil ironii.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina v rozhovoru pro arabskou mutaci propagandistického kanálu Russia Today pochválil ruské úsilí v tzv. speciální vojenské operaci. Hlavní cíl, tedy zničení vojenského arzenálu východního souseda, se prý již z velké části podařilo završit.

„Úkol demilitarizace je v podstatě v mnoha ohledech splněn. Ukrajina stále méně využívá své zbraně a stále více se spoléhá na dodávky obranných systémů ze západních zemí,“ prohlásil Peskov.

Putinův mluvčí nenechal bez povšimnutí ani fakt, že jako náhradu za zastaralou vojenskou techniku, jíž Ukrajina disponovala, nyní Západ dodává napadené zemi své vlastní moderní vybavení. „Země Západu, jmenovitě Severoatlantické aliance pod vedením Washingtonu, se ve zvýšené míře – přímo i nepřímo – zapojují do tohoto konfliktu. Intervenují do tohoto konfliktu a stávají se stranou tohoto konfliktu. To samozřejmě vede k tomu, že je tento konflikt prodlužován,“ řekl Peskov s tím, že Rusko musí podniknout veškerá nutná opatření, aby zajistilo bezpečnost lidem na Donbasu a bezpečnost Ruské federace.

Na Peskovovo vyjádření reagoval na svých facebookových stránkách ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Nejprve upravil vyjádření mluvčího do podoby, z níž je patrné, že většina cílů Ruska na Ukrajině byla již skutečně splněna, jenomže jinak, než si agresor přál.

„V podstatě jsou splněny všechny úkoly SVO (speciální vojenské operace, pozn. red.). Ukrajina jako člen EU a NATO už nebude schopna napadnout Rusko, Krym již není zátěží pro ruský rozpočet, nacisté zůstali pouze v Rusku a ztráty ruských vojáků a techniky na Ukrajině, o kterých nikomu neřekneme, nám pomohly opravit chyby a posílit Rusko. Rusko je silnější než kdy dříve,“ napsal Kuleba na svůj facebookový účet s tím, že prohlášení Peskova potvrzuje i to, o čem Ukrajinci přesvědčují své západní partnery. Totiž že Putin dokáže vysvětlit Rusům ztrátu Krymu i Ukrajiny.

  Poláci demonstrovali na obranu členství země v EU, obávají se odchodu

„Hlavní pro naše partnery je nemít strach z globálních změn a nepřestávat podporovat Ukrajinu. Život bez současného Ruska je možný. A my každý den pracujeme na nových zbraních pro obranné síly Ukrajiny, na posílení světové koalice pro podporu mírové formule a na obnově Ukrajiny,“ napsal Kuleba.

Prohlášení ruského mluvčího přichází ve chvíli, kdy Rusko čelí náporu ukrajinských vojsk na jihu a na východě okupované země. Právě během dlouze očekávané protiofenzivy Ukrajina začala využívat ve větší míře těžké zbraně poskytnuté západními spojenci. Ztráty této bojové techniky nemají aktuálně podle estonských tajných služeb přesahovat deset procent dosud dodaného arzenálu, spojenci ale přislíbili Ukrajině dodávky dalších obrněnců, které by měly zničené a poškozené zbraně nahradit. Současně probíhají přípravy na vyzbrojení ukrajinských vzdušných sil stíhačkami F-16 vzhledem k tomu, že ve vzduchu si Rusko zachovává výraznou převahu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com