Ukrajina potřebuje ve Vilniusu slyšet jednotný postoj, že se stane členem NATO – estonský europoslanec

Dobrým výsledkem summitu NATO ve Vilniusu by bylo jednotné prohlášení všech členů aliance, že Ukrajina se v příštích třech letech stane členem NATO.

V komentáři pro Guildhall to uvedl estonský poslanec Evropského parlamentu a člen výboru pro zahraniční vztahy Jaak Madison

„Jakékoli záruky a sliby jsou lepší než nic. V alianci je třicet členských států a nejsem si jist, zda jsou všechny připraveny na členství Ukrajiny za půl roku nebo za rok. Pravděpodobně se snaží získat čas, aby viděli, co se stane s Ruskem, ale pokud uslyšíme, že Ukrajina má velmi dobré vyhlídky stát se členem NATO řekněme za tři roky, je to lepší než odejít ze summitu s prázdnou,“ uvedl estonský europoslanec.

„Reálně si myslím, že nejlepším výsledkem summitu NATO ve Vilniusu by bylo jednotné stanovisko aliance poskytnout letadla ani ne F16, ale F18 a řekněme tisíce tanků jako nové Abramsy, nějaké další pozice moderních zbraní, něco reálného, co by Ukrajinu co nejvíce posílilo už teď. Dobrým výsledkem by bylo i rozhodnutí USA vyslat do Polska nové praporní skupiny k posílení východního křídla. A také jednotné prohlášení, že do tří let bude Ukrajina členem NATO. Myslím, že to by byl nejlepší výsledek,“ uzavřel Jak Madison.

Dříve také v německém Bundestagu zazněla výzva, aby Ukrajina dostala MAP a harmonogram vstupu do NATO již na summitu ve Vilniusu. Poslanec CDU/CSU a člen zahraničního výboru Roderich Kiesewetter prohlásil, že země podporující Ukrajinu by měly přestat pouze vyjadřovat lítost v reakci na nové válečné zločiny Ruska, proti Rusku je zapotřebí silová odpověď. Takovou odpovědí by podle něj měl být plán a harmonogram členství v NATO, který byl Ukrajině předložen již na summitu ve Vilniusu.

  Demonstrace postoje nebo schválení genocidy. Co pro Čechy znamená válka na Ukrajině?

Rovněž dříve v belgickém Senátu vyzval člen vlámských liberálů a demokratů Els Amp Ukrajinu, aby se neprodleně stala členem NATO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com