Rusko začíná pronásledovat známé ruské osobnosti v zahraničí

Ruské ministerstvo zahraničí dalo pokyn svým diplomatům v zahraničí, aby pronásledovali známé ruské osobnosti vystupující proti válce na Ukrajině. Uvedla to dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dva nejmenované zdroje. Podle agentury se to týká zemí, které ruská vláda označuje za „přátelské“ díky tomu, že se ohledně války na Ukrajině nepostavily na stranu Kyjeva.

Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo na zprávu agentury vyjádřením, že všichni, kdo podporují Ukrajinu, by měli být souzeni. „Všechny, kdo financují nebo podporují kyjevský režim, není potřeba pronásledovat, ale soudit,“ citovala vyjádření ministerstva ruská agentura Interfax.

V centru diplomatických tahanic se tento týden ocitli členové ruské skupiny Bi-2, kteří byli zadrženi v Thajsku za údajné nedodržení migračních pravidel, připomněl Bloomberg. Moskva podle médií prostřednictvím diplomatů v Thajsku žádala vydání členů skupiny do Ruska, což vyvolalo obavy, že se je chystá stíhat za jejich protiválečný postoj.

Poté, co do věci zasáhlo izraelské ministerstvo zahraničí, ale nakonec thajské úřady hudebníky poslaly do Izraele. Čtyři hudebníci ze sedmičlenné skupiny mají izraelské občanství.

Po ruské invazi na Ukrajinu přeloni v únoru odjel z Ruska odhadem asi milion lidí, píše Bloomberg. Podle něj jde o největší odliv mozků od pádu Sovětského svazu. Mezi emigranty jsou i významné osobnosti ruské kultury, které daly najevo nesouhlas s ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině. Část z nich Moskva označila za zahraniční agenty, což může usnadnit jejich stíhání.

Ruští zákonodárci kromě toho ve středu odhlasovali zákon, který umožní zabavení majetku lidem kritizujících činy ruské armády. Ruská vláda také plánuje zavést povinnost pro ruské občany v zahraničí registrovat se na ruských konzulátech.

ČTK

  V USA se očkuje již dvěma vakcínami, injekci dostal i Biden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com