Experti: Zákaz HHC neodpovídá postupu, k němuž se vláda v programu zavázala

Zákaz kanabinolu HHC neodpovídá postupu, k němuž se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Uvedl to dnes Think tank Racionální politiky závislostí (TTRPZ) v tiskové zprávě, kterou zaslal ČTK. Vládní rozhodnutí o zařazení konopné látky na seznam zakázaných látek označil za precedens pro rozhodování pod tlakem bez vědeckých poznatků. Podle institutu už jsou na českém trhu rizikovější deriváty, které zakázanou substanci nahradí.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Kabinet uvádí, že při řešení problematiky závislostí chce uplatňovat politiky podle „vědecky ověřeného a vyváženého konceptu prevence rizik a snižování škod“. Ve středu přes nesouhlas expertů na problematiku závislostí rozhodl o dočasném zařazení kanabinolu HHC na seznam zakázaných látek. Reagoval tak na případy, kdy dospělí i děti skončili v nemocnici po předávkování. Ministerstvo zdravotnictví v podkladech k nařízení uvedlo, že v lednu to bylo v Karlovarském kraji osm dětí a v minulém čtvrtroce v Plzni 11, jedna žena pak byla na plicní ventilaci a předminulý víkend se dostali na jednotky intenzivní péče tři dospělí. Držení HHC a dalších dvou konopných substancí bude trestné.

TTRPZ v tiskové zprávě uvedl, že vládní řešení neodpovídá prosazování racionální politiky v oblasti závislostí, k němuž se vláda ve svém programu zavázala. „Přestože jsme poukazovali na možná rizika, vláda zvolila zákaz, a tedy vystavila desítky tisíc lidí kriminalizaci. Přitom mohla využít možnosti, které nabízí potravinové právo,“ uvedla Helena Gherasim z TTRZP.

Podle institutu vláda rozhodla pod tlakem médií a veřejnosti bez odborných poznatků. TTRZP to označil za precedens. „Riziko, že je možné takto zakázat jakoukoliv bylinu nebo látku, jež se znelíbí jakémukoliv etablovanému byznysu, který začne nějaký výrobek vnímat jako konkurenční, se tímto rozhodnutím pro příště stává enormním,“ uvedl TTRPZ.

  SPD vyzvalo vládu k návratu žáků prvního stupně ZŠ do škol

Hexahydrokanabinol HHC pochází z konopí, vyrábí se synteticky. Má povzbuzující účinky. Ve větší dávce může vyvolat úzkosti, závratě a další potíže. K dostání jsou náplně do elektronických cigaret, želé, vonné předměty, roztoky či květy. Pacientský spolek pro léčbu konopím (KOPAC) uvádí, že konopné látky ulevují nemocným od bolesti, křečí či jiných příznaků chronických chorob a zákaz HHC jejich situaci zhorší.

Podle institutu už jsou na trhu jiné látky, které zakázané brzy nahradí. Gherasim zmínila produkty s HHC-P, a to i v podobě cukrovinek. Podle expertů je hexakanabiforol HHC-P třicetkrát silnější než HHC. Řešení TTRPZ vidí v co nejrychlejším přijetí zákona s regulací psychomodulačních látek. Doporučuje také vznik nezávislého malého úřadu, který by zaručil vědecký přístup v problematice závislostí a omezil střety s alkoholovou či tabákovou lobby i farmaprůmyslem.

TTRZP sdružuje experty z různých oborů a prosazuje vyvážený přístup k návykovým látkám. Za vznikem tohoto institutu stál před pár lety národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com