Rusko obnovuje schopnosti destabilizovat Evropu, varuje britský institut

Rusko obnovuje schopnosti destabilizovat evropské země a rozšířit svůj vliv na Blízkém východě a v Africe, uvedl podle agentury AP v dnes zveřejněné zprávě britský královský institut ozbrojených sil RUSI. Podle něj to vytváří strategickou hrozbu pro NATO, jehož členové jsou nyní zaměstnáni válkou na Ukrajině.

V rozsáhlé zprávě výzkumníci z institutu RUSI tvrdí, že západní země se musí naučit lépe čelit nekonvenčním válečným postupům Moskvy, pokud se jim má podařit odvrátit ruskou invazi na Ukrajinu.

„S tím, jak se válka na Ukrajině prodlužuje, má Rusko zájem na vytváření krizí ve vzdálenějších oblastech,“ uvedli autoři studie, která vyšla jen několik dní před druhým výročím začátku ruské invaze na Ukrajinu. Podle nich je jedním z těchto regionů Balkán, kde by případné záškodnické akce Ruska mohly dopadnout na úrodnou půdu.

„Rusko má také aktivní zájem na destabilizaci partnerů Ukrajiny a vzhledem k blížícím se volbám v celé Evropě se nabízí široká škála příležitostí k prohloubení polarizace,“ uvádí pětatřicetistránková studie institutu, který byl založen v roce 1831.

Jakkoliv ruské snahy o destabilizaci zemí, jako je Moldavsko, selhaly kvůli bezpečnostním opatřením a masovému vyhošťování kremelských agentů, ruská armáda nyní posiluje své schopnosti provádět nekonvenční útoky, uvádí se také ve zprávě. Její autoři ji sepsali na základě dokumentů získaných od ruských tajných služeb a rozhovorů s oficiálními orgány na Ukrajině a v některých evropských státech.

Institut varuje, že ruská vojenská rozvědka GRU mění způsoby, jakými se snaží infiltrovat do evropských zemí. Převzala také úkoly žoldnéřské Wagnerovy skupiny a agresivně usiluje o rozšíření vlivu v Africe. Připomíná také, že čečenský vůdce Ramzan Kadyrov je využíván k budování široké sítě vlivu mezi čečenským a muslimským obyvatelstvem v Evropě a na Blízkém východě s cílem narušit zájmy Západu.

  Putin chce rozpoutat bratrovražednou válku mobilizací deportovaných Ukrajinců do armády

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com