Vláda počítá s důchodovou reformou, prosadit je ji připravena i bez opozice

Vláda chce ve Sněmovně prosadit zákony potřebné k reformě důchodů případně i na sílu většiny mandátů koaličních stran. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, že bude rád, když tak zásadní změny podpoří opozice. Pokud tomu tak ale nebude, je koalice připravena reformu prosadit, řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Je si vědom, že normy týkající se penzí by měly být přijaty napříč politickým spektrem, aby po změně vlád nebyly rušeny, jako se tomu už jednou stalo. Veřejná debata podle něj nicméně probíhá a s představiteli opozice o principech ministr práce a sociálních věcí opakovaně jednal.

„Pokud neuskutečníme rozumnou reformu, systém nebude financovatelný,“ uvedl předseda vlády s tím, že předchozí kabinety změny stále odkládaly. „My odvahu máme a tu reformu provedeme, platí, že principy, na nichž jsme se dohodli, proměníme v legislativní normy,“ uvedl.

Návrh reformy penzí představil Jurečka (KDU-ČSL) v listopadu. Chystanou novelu pak zveřejnila vláda na svém webu. Předloha obsahuje další postupné posouvání důchodového věku nad 65 let podle doby dožití, snížení výpočtu nových penzí, minimální důchod ve výši pětiny průměrné mzdy, započítání fiktivního výdělku ve výši průměrné mzdy za dobu péče o děti a blízké či sdílení odvodů pro stanovení penze u manželů. Hotov zatím není návrh dřívějších penzí pro náročné profese. Ministerstva práce a zdravotnictví by mohla uzavřít výčet náročných profesí, které by mohly odcházet dřív do důchodu bez krácení pobírané částky, tento týden. Resorty se zatím dohodly na podobě úpravy v zákoně s reformními změnami penzí. Ukotvit chtějí „zásadní zdravotní rizika“ při práci. Podle Jurečky by dřív do penze měli mít možnost chodit všichni pracovníci v takzvané čtvrté kategorii prací a část lidí ze třetí kategorie. Podle posledních dohod koalice by měla být reforma doplněna i o to, aby se lidem, kteří i v důchodu dál pracují, místo mírného trvalého zvyšování penze měly nově začít odpouštět sociální odvody.

  Přibývá zrušených letů. Vraťte se domů, vyzvalo Čechy v cizině ministerstvo

Důchodový věk se v Česku zvedá už léta. U mužů se odsouvá každý rok o dva měsíce, u žen obvykle o víc měsíců. Na 65 let se dostane v roce 2030 nejdřív u mužů, bezdětných žen a matek s jedním dítětem, u matek s více dětmi později. Každý rok by se měla věková hranice přehodnocovat podle doby dožití lidem, jimž bude zrovna 50 let. Odsouvat se má nejvýš o dva roky ročně. Výpočet nových penzí se má do roku 2034 postupně snižovat, započítávat se má menší část výdělku a odvodů. Minimální penze má odpovídat 20 procentům průměrné mzdy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com