Neskončila tajná zpráva z Vrbětic na ruské ambasádě? ptá se poslanec Kolář

seznamzpravy.cz

Na Hradě údajně skartovali zprávu tajných služeb o výbuchu ve Vrběticích. Policisté přitom chtěli zjistit, jestli ji nečetli i lidé, kteří k ní neměli mít podle zákona přístup.

Policie musí podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) vyšetřit, za jakých okolností na Hradě skartovali zprávu tajné služby o výbuších ve Vrběticích, které podle vyšetřování naplánovali agenti ruské rozvědky. Podle předsedkyně Sněmovny mohla prezidentská kancelář porušit zákon.

Když kriminalisté podle zdrojů Radiožurnálu a Respektu chtěli po Hradu utajovaný dokument vydat, pracovníci odboru analytiky Kanceláře prezidenta republiky (KPR) jim řekli, že zpráva byla omylem skartována. Mělo se tak stát na konci loňského listopadu.

„Příliš se mi nezdá, že by to mělo nastat,“ prohlásila v pořadu Partie na CNN Prima News Pekarová Adamová k verzi Hradu o zničení zprávy Bezpečnostní informační služby. Kauzu chce příští týden projednat i bezpečnostní výbor Sněmovny.

Bývalý předseda Sněmovny, poslanec Radek Vondráček (ANO), se v pořadu Partie podivil, že novináři mají informace vnitřního chodu prezidentské kanceláře. Dodal, že nic víc o tomto případu neví. Ale předpokládá, že na Hradě skartují dokumenty podle zákona „Nemám jinou možnost než sledovat mediální výstupy. Jak to mám víc komentovat?“ řekl Vondráček.

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu si přišli na Hrad pro dokument proto, aby z něj sejmuli otisky prstů. Chtěli vědět, jestli ho nečetli lidé, kteří k němu ze zákona nemají přístup. Tedy například právě vedoucí Mynář, jenž neprošel bezpečnostní prověrkou.

„Je to vizitka pana prezidenta, jaké si vybírá spolupracovníky,“ řekla Pekarová Adamová.

Podle poslance TOP 09 Ondřeje Koláře prezidentská kancelář sama zavdává důvod, aby se veřejnost o okolnosti případu zabývala. „Když vidíte, jak se pan prezident choval okolo Vrbětic, tak důvěra v tuto instituci klesá. Je to tím, jak se Hrad dlouhodobě chová,“ řekl v Partii Kolář.

Prezident Miloš Zeman po dubnovém odhalení, že jsou do kauzy Vrbětice zapletené ruské tajné služby, vystoupil s tím, že existuje víc verzí příčin výbuchu. A že akce ruské rozvědky je jen jednou z nich. Nebyla to pravda, popřelo to státní zastupitelství i premiér Andrej Babiš.

„Nemohly se ty dokumenty dostat třeba na ruskou ambasádu? Ani bych se nedivil,“ dodal Kolář.

Mynář reagoval, že zprávu BIS nečetl. „Osobně jsem se nikdy s materiálem mimo mou bezpečnostní způsobilost nesetkal, neseznámil se, ani k tomu nebyl nikdy žádný důvod. Jsem vedoucím Kanceláře prezidenta republiky, která má tyto procesy dlouhodobě kvalitně nastaveny striktně podle zákona,“ reagoval Mynář.

Deník N už dříve uvedl, že tajná zpráva k Vrběticím přišla na Hrad loni 7. dubna, kdy se informace dozvěděli i vybraní členové vlády. Podle Deníku N dokument údajně na Hradě ležel deset dní, aniž se s ním prezident seznámil. To dnes opět jeho kancelář popřela. Dokument byl podle ní doručen 7. dubna, Zeman jej obdržel po příjezdu na Hrad v nejbližším termínu 13. dubna, uvedla prezidentská kancelář.

Seznam Zprávy v létě upozornily, že Mynář v rozhovoru pro Blesk řekl, že důkazem o zapojení ruské tajné služby byly fotografie agentů z kamery umístěné v areálu skladu.

Reportér Blesku se Mynáře zeptal, jestli ho výsledek vyšetřování šokoval.

Kancléř odvětil: „Určitě ano, ale také jsem si říkal, proč někdo přijde s fotografií dvou agentů průmyslovou kamerou tolik let poté? Já jsem se trošku vyptával, kde je úložiště, ze kterého to někdo teď vytáhl. Bylo mi odpovězeno, že to by ani nebylo možné, že tu fotografii měl někdo celou tu dobu v šuplíku.“

  Vakcína na covid-19 do ČR dorazí možná už mezi svátky

Není přitom jasné, odkud Mynář získal informaci, že rozvědčíky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina natočila ve Vrběticích kamera.

Oficiálně policisté, státní zástupci ani tajné služby nic podobného nezveřejnili. Mynář na otázky po původu téhle informace odmítl odpovědět.

Mynář nevysvětlil ani zmínku o jakémsi uložišti, kde se měly fotografie nacházet.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com