Ondráček navrhl, aby KSČM souhlasila s dalšími 30 dny stavu nouze

tn.nova.cz

Zástupce KSČM v Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ) Zdeněk Ondráček doporučil poslaneckému klubu komunistů, aby dnes podpořil žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně. Návrh kabinetu ANO a ČSSD by tak tentokrát mohl uspět v plném rozsahu. V posledních případech Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu vždy podle návrhu KSČM, místo požadovaných 30 dnů se však jednalo o 22 a 11 dní. Prodloužení nouzového stavu nemá podporu Pirátů ani SPD.

Kabinet tentokrát žádá, aby nouzový stav místo 23. prosince skončil 22. ledna. Umožnilo by mu to udržovat v platnosti nejdůraznější opatření proti covidu-19. Ondráček řekl, že se vláda poučila a začala s opozicí sdílet informace, které potřebuje pro kvalifikované rozhodnutí. „Já jako garant této oblasti včera (v pondělí) obeslal kolegy z klubu a požádal je o stanovisko. Můj návrh je, abychom návrhu vlády vyhověli,“ uvedl.

Šéf ÚKŠ Jan Hamáček nabídl opozičním stranám místa ve štábu před dvěma týdny, minulou středu pak uvedl, že mezi novými členy je i Ondráček. „Dostávám nyní denní svodku a každý den vidím všechna data, s kterými pracují vládní úředníci a ministři,“ řekl Ondráček. Klubu na základě dat doporučí, aby vyhověl požadavku prodloužit nouzový stav o 30 dní. Opoziční strany další pokračování stavu nouze odmítají, vládě by ale měly hlasy KSČM stačit.

Ondráček řekl, že chce jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) mimo jiné o tom, jaká budou pravidla při oslavách Nového roku. Náladám ve společnosti by podle něj neprospělo, kdyby v souladu se čtvrtým či pátým stupněm protiepidemického systému PES stát trval na zákazu vycházení od 23:00 či od 21:00.

Podle Ondráčkových představ by měl v noci z 31. prosince na 1. ledna stát umožnit vycházet například až do 02:00. Lidé by podle něj díky tomu mohli zajít na přípitek k přátelům, nikoliv porušovat vládní nařízení hromadnými akcemi.

  Sněmovna asi vydá Lubomíra Volného k stíhání, výbor to doporučil

Prodloužení nouzového stavu nemá podporu Pirátů

Pokud vláda konkrétně nevymezí a řádně nezdůvodní, do kterých práv a svobod občanů hodlá v příštím období zasahovat, nepodpoří Piráti prodloužení stavu nouze. Na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to dnes řekl předseda strany Ivan Bartoš. Vláda hnutí ANO a ČSSD tentokrát žádá, aby nouzový stav místo 23. prosince skončil 22. ledna. Umožnilo by jí to udržovat v platnosti nejdůraznější opatření proti covidu-19.

„Nouzový stav je zcela zásadním zásahem do práv a svobod a lidé mají nárok vědět, proč kabinet například vyžaduje zákaz nočního vycházení,“ řekl Bartoš. Česko se v současnosti řídí opatřeními podle čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, zákaz vycházení platí od 23:00. V případě přechodu do nejpřísnějšího, pátého stupně rizika, to bude o dvě hodiny dříve. Bartoš také kritizoval, že dosud vláda Sněmovně nepředložila novelu krizového zákona, v níž by se počítalo i s takzvaným stavem ohrožení, při němž by kabinet neměl tak zásadní pravomoci zasahovat do života občanů.

„Pokud tedy vláda konkrétně nevymezí a řádně nezdůvodní, do kterých práv a svobod občanů hodlá v příštím období zasahovat, Piráti nepodpoří prodloužení nouzového stavu tak, jak je nyní vyhlášeno,“ dodal Bartoš.

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová poznamenala, že by vláda mohla do vyhlášení nouzového stavu uvést zkušeností prověřené a upravené stupně protiepidemického systému. Vládní strategie očkování proti koronaviru je podle ní velmi obecná. Chybějí v ní odhady velikosti skupin lidí, které mají být prioritně očkovány, distribuce vakcín je také popsána naprosto nedostatečně, míní Richterová.

SPD nepodpoří ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nepodpoří ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu. Ohrožuje to svobodu, demokracii i ekonomiku České republiky, řekl na dnešní tiskové konferenci před schůzí dolní komory předseda hnutí Tomio Okamura. Vláda hnutí ANO a ČSSD tentokrát žádá, aby nouzový stav místo 23. prosince skončil 22. ledna. Umožnilo by mu to udržovat v platnosti nejdůraznější opatření proti covidu-19.

  Policie zadržela 23 fotbalových fanoušků, tři zůstávají v celách

„Nouzový stav není možné stále prodlužovat, protože se jedná se o stav, kdy jsou omezeny základní mechanismy parlamentní demokracie a veřejná kontrola účelného hospodaření vlády,“ uvedl Okamura. Vláda podle něj měla dostatek času novelizovat zdravotnickou a krizovou legislativu, která by závažné problémy řešila bez potřeby vyhlašování stavu nouze.

Místopředseda hnutí Radim Fiala uvedl, že usnesení vlády o jednotlivých mimořádných protikoronavirových opatření jsou chaotická a rozporuplná. „Odmítáme plošná opatření, protože je evidentní, že stejně nejsou dostatečně účinná k zastavení viru,“ řekl. Řešením je podle něj novela zákona o ochraně veřejného zdraví.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com