Delegace Lipavského je na cestě do Prahy, vyzvedl ji druhý armádní letoun

idnes.cz

Delegace ministra zahraničí Jana Lipavského je na cestě do Prahy poté, co v neděli uvázla v indické Bombaji kvůli poruše letadla. ČTK o tom dnes ráno informoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Lipavský se vrací z téměř dvoutýdenní návštěvy Indie, Austrálie a Japonska, doprovází ho delegace asi deseti firem a institucí.

Česká delegace odletěla z Bombaje zhruba ve 2:30 českého času, v plánu je mezipřistání v Bahrajnu kvůli doplnění paliva, uvedl Drake. Lipavský v Indii v neděli uvázl kvůli technické poruše menšího z airbusů. Z Prahy byl následně vypraven větší letoun, který ministra a jeho doprovod vyzvedl. Kromě těchto dvou letounů používají čeští ústavní činitelé pro své cesty také armádní letouny CASA, které však vzhledem k nižšímu doletu a vyšší hlučnosti uvnitř kabiny nejsou vhodné pro cesty do vzdálenějších míst.

Lipavský na pracovní zahraniční cestu odletěl 22. února. V Indii se sešel se svým protějškem Subrahmanjamem Džajšankarem, vystoupil také na konferenci Raisina Dialogue. Do Austrálie přiletěl Lipavský jako první český ministr zahraničí po 20 letech. Kromě představitelů tamní vlády a parlamentu se setkal i s českými krajany. Připomněl také památné turné fotbalového klubu Bohemians v této zemi v roce 1927, z něhož si tým z pražských Vršovic odnesl slavný znak s klokanem i název.

V Tokiu Lipavský podepsal dohodu o leteckých službách se šéfkou japonské diplomacie Jóko Kamikawovou. Jde podle něj o základ pro budoucí zavedení přímých letů mezi Českou republikou a Japonskem. V Ósace si prohlédl místo, kde se bude nacházet český pavilon při světové výstavě Expo 2025.

ČTK

  Delší nouzový stav nutný kvůli pomoci v nemocnicích, řekl Filip

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com