Na koncertě na pražské Kampě podpořily Cichanouskou stovky lidí

seznamzpravy.cz

Několik set lidí přišlo na koncertní vystoupení na pražské Kampě Hrajeme za svobodné Bělorusko – Koncert pro Svjatlanu. K lidem při ní promluvila právě vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Stejně jako dříve předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ji moderátor Tomáš Měcháček označil za běloruskou prezidentku. Po jejím projevu účastníci koncertu skandovali „Živě Bělarus!“, tedy Ať žije Bělorusko!

Cichanouská uvedla, že si dříve nedokázala představit, že v Bělorusku i v zahraničí je tolik kreativních lidí. „Každá taková akce solidarity nás nesmírně posiluje,“ dodala s díky pro české hudebníky a organizátory akce.

Někteří z posluchačů měli přes ramena běloruské bíločervené vlajky, na pódiu hovořili také zástupci běloruské menšiny v ČR nebo například novinář Mikuláš Kroupa. Na pódiu mluvila například novinářka Tereza Engelová o situaci novinářů v Bělorusku. Tento stát je teď podle ní jeden z nejnebezpečnějších pro žurnalisty. Lidé pak mohli napsat vzkazy pro pronásledované běloruské občany do knihy, kterou organizátoři předají Bělorusům. Jedním z hlavních vystupujících byl také zpěvák David Koller, který mimo jiné zahrál píseň Karla Kryla Tak vás tu máme. Dále vystoupil například zpěvák James Harries, skupina Ahmed má hlad nebo zpěvačka Bára Zmeková. S Cichanouskou si také mezi diváky promluvil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Akce začala s mírným zpožděním po 18:30. Respirátor měli policisté, ochranka Cichanouské a z několika set lidí ho zpravodaj ČTK přes malé rozestupy viděl nasazený u jednotek návštěvníků. Program skončil po necelých dvou hodinách.

Občanské sdružení Opona chtělo akcí podpořit Bělorusy, které režim prezidenta Alexandra Lukašenka buď násilím umlčel, nebo vyhnal za hranice.

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti běloruskému vůdci Lukašenkovi, oficiálně získala jen zhruba desetinu hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než oficiálně vyhlášený vítěz Lukašenko. Výsledky voleb, které byly podle Vystrčila „nesvobodné, neférové, nespravedlivé a protiprávní“, neuznává řada států ani Evropská unie.

  ÚS zrušil část volebního zákona, Babiš tvrdě napadl Rychetského

Cichanouskou dnes dopoledne na zámku v Lánech přijal také prezident Miloš Zeman. Vyjádřil jí osobní podporu a ocenil její odvahu. Opozici popřál vítězství v boji s posledním evropským diktátorem.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com