Fiala se chce snažit hledat společnou řeč s každým slovenským premiérem

Premiér Petr Fiala (ODS) se bude snažit najít společnou řeč s jakýmkoliv slovenským premiérem. Uvedl to před dnešním odletem na unijní summit v Bruselu, kde se poprvé setká s novým slovenským ministerským předsedou Robertem Ficem. Považuje to za povinnost všech vlád a premiérů Česka a Slovenska.

Fico před dnešním startem dvoudenního summitu lídrů členských zemí EU odmítl zavedení dalších sankcí proti Rusku, pokud by poškodily Slovensko, jak ho podle něj poškodila většina dosavadních sankcí. Jako předseda vlády nehodlá podporovat poskytování vojenské pomoci Ukrajině, která se od loňska brání ruské vojenské invazi. Česko patří mezi nejvýznamnější podporovatele Ukrajiny a zastánce sankcí.

Fico svými výroky o protiruských sankcích a odmítání vojenských dodávek na Ukrajinu setrval na svých názorech z období před zářijovými parlamentními volbami, které jeho strana Směr-sociální demokracie vyhrála. „Já se s premiérem Ficem setkám dnes poprvé, předpokládám, že se na jednání Evropské rady potkáme. A uvidíme, jaké budou Slovensko jeho ústy zaujímat postoje,“ uvedl Fiala.

Doplnil, že se bude snažit nalézt společnou řeč s jakýmkoliv slovenským premiérem. „Naše země jsou hluboce provázány, vztahy mezi našimi zeměmi, nejen na politické, ekonomické, ale i mezilidské úrovni, jsou mimořádně intenzivní. Myslím, že povinností předsedů vlád a vlád obou zemí je snažit se spolu komunikovat a hledat společnou řeč,“ uvedl Fiala.

Fico se v době kampaně ohrazoval proti výrokům českých politiků, kterým vzkázal, aby nezasahovali do záležitostí Slovenska. Reagoval na vyjádření českého prezidenta Petra Pavla a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kteří mluvili o tom, že je vývoj na Slovensku znepokojuje a je potřeba ho pozorně sledovat.

ČTK

  Hlavní hygienička: Povinné respirátory zvažujeme i pro pracoviště

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com