Nejedlý ovlivňuje výběr velvyslance

seznamzpravy.cz

Prezident Zeman čelí již delší dobu kritice, že nezvládá plnit všechny povinnosti, které mu jeho funkce přináší. Kontroverzi vzbouzí i „Zemanův muž“ Martin Nejedlý.

Kdo je Martin Nejedlý

Martin Nejedlý je bývalým místopředsedou Strany Práv Občanů a někdejším jednatelem LUKOIL Aviation Czech. V současné době působí coby poradce prezidenta Miloše Zemana. Už od roku 2013 je současně držitelem diplomatického pasu. Získal ho se souhlasem tehdejšího ministra Jana Kohouta.

Oficiálně však Nejedlý není zaměstnancem státu. Spolupráce s prezidentem Zemanem je založena na bázi ústní dohody a Nejedlý pro prezidenta pracuje externě. Tuto funkci zároveň vykonává jako neplacenou.

Fakt, že oficiálně nemá žádnou funkci, jej ostatně zprošťuje i nutnosti mít bezpečnostní prověrku. Nejedlý je mužem s kontroverzní minulostí opředenou tajemstvím. Není známo, co vystudoval nebo kterým oblastem podnikání se věnoval. Hrad se oficiálně vyjádřil, že Nejedlého životopis nemá k dispozici.

Nejedlý tahá za politické nitky v zákulisí

Sám Nejedlý se k dotazům novinářů nevyjadřuje a na spekulace ohledně svého dřívějšího působení nijak nereaguje.

Novináři se však o Martina Nejedlého zajímat nepřestávají. Podle aktuálních informací je však jeho mocenský vliv značný. Na Pražském hradě platí za jednu z nejmocnějších osobností.

Aktuálně čelí Nejedlý spekulacím, že se snažil ovlivnit to, kdo se stane velvyslancem při OSN v Ženevě. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek však tento vliv popřel. Současně navíc uvedl, že o jednání prezidentova poradce s diplomaty by vždy měl vzniknout oficiální zápis.

Jarošovy e-maily hovoří jasně

Proti tvrzení ministra zahraničí však stojí uniklé dokumenty z e-mailu náměstka ministra zahraničí Pavla Jaroše. Martin Nejedlý těchto zpráv usiloval o to, aby se ambasadorem v Ženevě při OSN stal Petr Gajduška z ČSSD.

Nejedlý dojednával obsazování diplomatických postů za součinnosti náměstka Pavla Jaroše dokonce i v době, kdy Jaroš ještě v této funkci nebyl.

  Jsou blbí, líní a neschopní. Exministr Langer zaútočil na resort vnitra

Navíc o tomto jednal s velvyslancem v USA Hynkem Kmoníčkem za dob, kdy ve funkci ministra ještě byl Tomáš Petříček. Petříček následně připustil Jarošův zájem na ovlivňování chodu Černínského paláce.

Pavel Jaroš je další kontroverzní postavou současné politiky. Jan Hamáček jej do Černínského paláce přivedl pouhé dva dny po dočasném jmenování ministrem zahraničí. Označován bývá za šedou eminenci pražské ČSSD.

Cesta do Ruska zůstala beze stop

Snaha ovlivnit výběr velvyslanců není prvním činem, kterým Nejedlý vzbudil pozornost. Už loni na podzim odletěl do Ruska jednat s administrativou prezidenta Vladimira Putina.

Spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek o této Nejedlého cestě do Ruska pronesl, že se jedná o obcházení zákona. Hrad o ní totiž nenašel žádné záznamy. Pověření k cestě prý v písemné podobě neexistuje.

Bývalý velvyslanec v Rusku a dlouholetý diplomat Petr Kolář neváhal být ve svých soudech poměrně příkrý a Nejedlého označil za nástroj k ovládání prezidenta Zemana. O tom navíc diplomat Kolář podotkl, že si „dělá, co chce“.

Je Martin Nejedlý ruský agent?

V politických kuloárech se mluví o tom, že Martin Nejedlý má společně s kancléřem Vratislavem Mynářem v Rusku doslova dveře otevřené. Ostatně na žádost kancléře Mynáře dostal nejedlý před lety i onen diplomatický pas.

Ruský historik Yuri Felshtinsky se pro Respekt vyjádřil jednoznačně: Nejedlý podle něj v Rusku devět let žil, ač není jasné, co během této doby vlastně v zemi dělal. Mnoha lidmi je proto považován za ruského tajného agenta.

Podle něj je Rusko na Českou republiku navázáno osobou Vladimira Jakunina, bývalého ministra ruských železnic. Ten má podle všeho s prezidentem Zemanem stále mimořádně blízké vztahy.

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com