Albánie otevřela leteckou základnu NATO, aliance posiluje přítomnost v regionu

Albánie dnes ve městě Kuçova otevřela novou leteckou základnu Severoatlantické aliance. Jde o přestavěnou základnu, která původně vznikla v době stalinismu v 50. letech minulého století. Albánský premiér Edi Rama podle agentury Reuters řekl, že základna bude sloužit letounům NATO v době zvýšené hrozby ze strany Ruska.

NATO za přestavbu základny zaplatilo přes 50 milionů eur (1,27 miliardy korun), aby posílilo svoji přítomnost v tomto regionu. Albánie nevlastní žádné stíhačky, její letectvo disponuje vrtulníky a drony, včetně bezpilotních letounů Bayraktar turecké výroby. Albánský vzdušný prostor střeží Itálie a Řecko.

„Tato základna přinese další prvek bezpečnosti pro oblast západního Balkánu, který, jak všichni víme, je regionem ohrožovaným neoimperialistickými ambicemi Ruské federace,“ řekl Rama.

Na počest otevření základny na ni přiletěly dvě stíhačky z vojenského letiště NATO v italském Avianu.

Ve středoalbánském městečku Kuçova bývaly kdysi rozmístěny stíhačky sovětské a čínské výroby pro případ války se Západem. Rama připomněl, že možnými cíli tehdy bylo Rakousko, Německo nebo Itálie. „Dnes žijeme v jiné éře a Albánie je naštěstí na té druhé straně,“ řekl premiér Rama. Jeho země vstoupila do NATO v roce 2009.

Reuters píše, že Albánie s aliancí jedná také o vybudování námořní základny v přístavu Porto Romano u albánského města Drač.

ČTK

  Británie jako první na světě schválila použití covidové vakcíny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com