Rusy děsí vzpoura v Mariupolu kvůli volbám Putina. Ukrajinci varují před pohybem blízko volebních místností

Nepokojů obyvatel jihoukrajinského města Mariupol se obávají tamní okupační úřady v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami. Ty mají na dalších šest let potvrdit v čele ruského státu prezidenta Vladimira Putina. V předvolební kampani proto okupanti našlapují po špičkách a masová shromáždění na jeho podporu pro jistotu nepořádají vůbec.

Volební měsíc započal a v Rusku vrcholí předvolební kampaň na podporu úřadujícího prezidenta Vladimira Putina. Na programu jsou masová shromáždění, která mají ruské voliče utužit v jeho podpoře. Ne tak na okupovaných územích, například v Mariupolu, jak ve svém vyjádření pro rozhlasovou stanici Hromadske radio uvedl poradce starosty ukrajinského Mariupolu Petro Andrjuščenko.

Tam se totiž podle něj místní úřady naopak obávají vést intenzivní Putinovu předvolební kampaň, protože nespokojenost místních obyvatel s poměry, které ve městě panují, je značná. „Máme tu situaci, která, s ohledem na situaci v Mariupolu, přináší výhody skrze nevýhody – tedy velmi špatný stav humanitární oblasti. Rusové nepořádají v Mariupolu tak nepokrytě trapné akce a všelijaké koncerty, jaké se odehrávají v jiných regionech. Okupanti se neodvažují shromažďovat lidi ve velkém množství, protože by mohlo dojít k výbuchu. Lidé tady nejsou spokojení,“ uvedl Andrjuščenko.

Ve městě se podle něj hraje hra na to, že Putin je dobrý a případné problémy jdou na vrub místní správy. Ta by však musela reagovat, kdyby došlo k výbuchu davové nespokojenosti obyvatel města. Nikdo se je podle něj neodváží rozehnat, protože Mariupol není Rusko. Nespokojení lidé v něm protestují pomocí dlažebních kostek, nikoli květin, poznamenal poradce. Případné nepokoje by navíc podle něj zcela jistě využili také místní odbojáři. Úřady proto raději potichu vylepují plakáty a nejspíš se modlí, aby se nic nepříjemného nestalo.

Andrjuščenko ale rovněž poznamenal, že legitimní ukrajinské vedení města doporučuje obyvatelům Mariupolu, aby se pokud možno co nejvíce vyhýbali volebním místnostem, i když rozumí tomu, že pod dohledem ruské tajné služby FSB to nemusí být úplně jednoduché.

  Biden bude ve čtvrtek telefonicky hovořit s Putinem

Jak již deník FORUM 24 dříve informoval, situace před volbami se v Mariupolu vyhrotila už v únoru, když bylo v jednom z místních apartmánů nalezeno šest mrtvých lidí – čtyři muži a dvě ženy. Byli mezi nimi dva místní aktivisté strany Jednotné Rusko, zodpovědní za pořádání voleb, a čtyři hosté z Moskvy, kteří přijeli překontrolovat stav předvolebních příprav. Všichni se měli otrávit se pokrmy a pivem objednanými v jedné z místních restaurací. Ty totiž obsahovaly koňskou dávku arzenu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com