Rusko čelilo rozsáhlým dronovým náletům, cílem byl asi letecký závod v Taganrogu

Ruské síly v noci na dnešek podle oznámení ruského ministerstva obrany sestřelily 47 dronů vyslaných Ukrajinou. Intenzivním náletům čelilo podle informací na sociálních sítích město Taganrog v Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou, přičemž jedním z cílů se podle několika informačních kanálů stal Berijevův letecký závod, kde se opravují a modernizují ruské letouny včasné výstrahy a velení A-50. Dronovým náletům čelila i Ukrajina; ukrajinské letectvo uvedlo, že 12 z 15 těchto dronů se podařilo sestřelit.

O škodách nebo zraněných ruské ministerstvo neinformovalo. Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Gulubjov oznámil, že při odstraňování „následků“ útoku na Taganrog utrpěl zranění pracovník záchranných sborů. Podle investigativního portálu Važnyje istorii se cílem útoků v Taganrogu stal Berijevův letecký závod, kde se opravují cenné letouny A-50. Stroje A-50 jsou někdy nazývány létajícími radary a slouží jako vzdušné velitelské středisko.

Na začátku letošního roku byly podle ukrajinské armády už dva tyto ruské stroje zničeny. Do té doby měly ruské síly k dispozici tři tato letadla a šest strojů v modernizované verzi A-50U, uvedl dříve časopis Military Balance.

Dalším cílem dnešních dronových útoků byl podle některých informačních kanálů na platformě Telegram letecký závod ve městě Morozovsk v Rostovské oblasti. Podle ruského ministerstva obrany byly v noci ukrajinské drony odraženy také nad Volgogradskou, Kurskou a Belgorodskou oblastí.

Ruské ministerstvo obrany kromě toho uvedlo, že se ruským silám podařilo nad ukrajinskou Doněckou oblastí zničit ukrajinskou stíhačku MiG-21 a u města Pokrovsk ve stejné oblasti protiletadlový raketový komplex S-300. Podobná tvrzení nelze nezávisle ověřit. Ukrajinská strana se k tomu nevyjádřila.

Ukrajinští představitelé dnes informovali o smrti nejméně dvou civilistů následkem ruských útoků. Dělostřelecké ostřelování zabilo v Dněpropetrovské oblasti 16letého chlapce, sdělil na sociální síti Telegram představitel oblastní správy Serhij Lysak. Ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti pak ostřelování zabilo 46letého muže, uvedl na téže platformě šéf oblastní správy Vadym Filaškin.

  V Severodoněcku zuří boje, Ukrajina má ale pod kontrolou chemičku

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com