První výletní loď se odhodlala do Karibiku. Koronaviru ale neunikla

Výletní loď SeaDream ve čtvrtek oznámila, že pěti jejím pasažerům vyšly pozitivní testy na covid-19. První karibská plavba od začátku pandemie je tedy neúspěšná a představuje další ránu pro krachující průmysl.

Pět pasažérů první výletní lodi, která od letošního března vyplula do Karibiku, je pozitivních na onemocnění covid-19. Uvedla to televizní stanice CNBC.

Norská společnost SeaDream Yacht Club ve čtvrtek pozastavila plavbu své lodi SeaDream 1, na níž se pětice nakažených nachází.

„Ihned po provedení předběžných rychlotestů na covid-19 na palubě a po obdržení pozitivních výsledků SeaDream upozornil místní zdravotnické orgány a zavedl opatření, aby ochránil zdraví cestujících a posádky,“ uvedla společnost SeaDream v tiskové zprávě. „Zdravotnický personál lodi otestoval celou posádku, všechny testy byly negativní. SeaDream teď znovu testuje všechny své hosty,“ dodala společnost v prohlášení.

Loď nyní kotví v přístavu Bridgetown na Barbadosu a čeká na výsledky testů svých celkem 53 pasažérů a 66 členů posádky. Podle zpráv od ostatních pasažérů se zdá, že pětice nakažených cestovala jako skupina.

Společnost SeaDream uvádí, že během léta uskutečnila úspěšné výletní plavby po Norsku. Pro zimní sezonu v Barbadosu prý zavedla ještě přísnější zdravotní a bezpečnostní opatření. Každého ze svých cestujících nechává otestovat dvakrát před nástupem na loď.

Gene Sloan, reportér píšící o výletních lodích a jeden z cestujících na lodi SeaDream, popisuje snahu společnosti o zabránění vniku viru na palubu jako velmi důkladnou. Dodává ale, že na palubě se například nemusely nosit roušky po dobu dvou dnů od vyplutí.

Nákaza na palubě SeaDream představuje další ránu pro plavby velkých výletních lodí, protože se ukazuje, že situace není stále ideální. Odvětví letos kvůli pandemii covidu-19 přišlo o miliardy dolarů a patří k nejvíce zasaženým částem světové ekonomiky.

  Na ukrajinskou Oděsu dopadly ruské rakety, den po podpisu dohody o obilí

Série nákaz na výletních lodích odstartovala v únoru, kdy se na britské lodi Diamond Princess nakazilo přes 350 lidí. Jejích více než 3 700 cestujících muselo zůstat v karanténě v jokohamském přístavu.

Od té doby se doprava výletními loděmi prakticky zastavila a i přes některé úspěšné plavby v Evropě během pandemie nyní většina velkých lodí rezaví v přístavech. Výletní společnosti pracují s vládními orgány na obnovení krachujícího sektoru.

Například americké výletní lodě byly připravené vyplout 1. prosince, ale kvůli dalšímu nárůstu nakažených koronavirem jim to Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí zakázalo. Norská loď SeaDream získala povolení k plavbě v amerických vodách díky své kapacitě nižší než 250 cestujících.

Studie japonských vědců z Tokijského technologického institutu už na konci května prokázala, že na velkých výletních lodích se koronavirus šíří velmi rychle – a tím rychleji, čím více pasažérů loď má. Také země, kde se velké výletní lodě zastavují, měly větší tempo růstu nakažených.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com