Havlíček představuje plán, jak budou Češi nakupovat na Vánoce

O svátcích se lidé budou víc potkávat, davy v obchodech by epidemii výrazně zhoršily, shodují se odborníci. Reagují tak na plán ministra průmyslu a obchodu Havlíčka, který chce otevřít všechny obchody a služby začátkem prosince.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček by rád otevřel všechny obchody a služby už začátkem prosince. Vývoj epidemie nemoci covid-19 tomu prý nasvědčuje.

„Myslím, že je to rozehrané dobře. Když budeme dodržovat pravidla, na začátku prosince budeme moci začít otevírat,“ řekl Havlíček pro deník Právo. „Naší ambicí je, aby se otevřelo všechno,“ dodal ministr průmyslu a obchodu.

Přesné datum Havlíček neuvedl, otevření obchodů se podle něj musí řídit protiepidemickým systémem (PES). Naznačil ale, že by to mohlo být v týdnu mezi 28. listopadem a 5. prosincem.

Už na jaře to byl právě dvojministr Havlíček spolu s premiérem Babišem, kdo nejvíc tlačil na otevírání obchodů. Oba prosazovali otevření velkých obchodních center o čtrnáct dní dříve, než požadovali epidemiologové v čele s Rastislavem Maďarem. „Tým, ve kterém byl například i pan Maďar, navrhoval otevření o 14 dní později. A my jako vláda, tedy hlavně já i pan premiér, jsme naléhali na to, aby to bylo o 14 dní dřív,“ popsal při jarním uvolňování Havlíček. „V jiných případech platilo, že co oni navrhli, my jsme schválili a politicky nepřebíjeli,“ dodal tehdy.

A právě velká obchodní centra se před Vánoci mohou stát místem, kde se budou mačkat davy lidí.

„Je to politické rozhodnutí“

Odborníci, které Seznam Zprávy oslovily, nadšení ministra obchodu mírní.

„Já bych byl opatrnější, to je hodně brzo na otevření obchodů,“ říká epidemiolog Petr Smejkal. „Obchody nejsou velké riziko, když do nich člověk zajde a nestráví tam moc času, ale ty předvánoční nákupy v obchodních centrech… Počkal bych po Vánocích, během kterých lidé budou určitě mít víc sociálních kontaktů. Potom bych udělal to rozhodnutí podle toho, jak se to odrazí na vývoji epidemie,“ dodal lékař z pražského IKEMu.

  Lipavský: Snahy Putinova režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny

Podobně to vidí také molekulární biolog a virolog Pavel Plevka ze Středoevropského technologického institutu při Masarykově univerzitě v Brně.

„Je to nejen epidemiologické, ale i politické rozhodnutí. Rozvolňování by mělo přijít v době, kdy bude systém trasování schopný zabránit exponenciálnímu nárůstu počtu infekcí. Realisticky by to mohlo být při tisíci nakažených denně. Epidemiologicky zodpovědné rozvolňování by mělo přijít, až se dostaneme na tato čísla,“ uvedl Plevka, podle kterého se epidemiologická situace o Vánocích zřejmě zhorší.

„Vánoce to ohromně naruší. Lidé jsou zvyklí nakupovat v obchodech, budou se tvořit davy a fronty,“ dodal Plevka.

Imunolog Václav Hořejší navíc varuje před přílišným optimismem. Situace se sice v České republice zlepšuje, ale příliš pomalu na to, aby vláda opatření zrušila už za dva týdny, obává se profesor z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

„I kdyby to kleslo na úroveň desetkrát menší než dnes, tak čísla nakažených, hospitalizovaných, úmrtí a podobně by byla stále horší než na jaře, kdy se všechno zavíralo. Ale vsadil bych se o hodně vysokou částku, že to tak rychle nepůjde. Kdyby čísla během příštích dvou týdnů klesla čtyřnásobně, tak jsme na úrovni dnešního Německa, které bije na poplach a všechno zpřísňuje. Pokud všechno otevřeme, tak je úplně jasné, že po Novém roce budeme mít novou vlnu,“ říká Hořejší.

A virolog a vakcinolog Libor Grubhoffer si už vůbec nebere servítky.

„Je to naprostá šílenost. Takto rozsáhlý plán uvolňování bude znamenat jediné – prodlouží se druhá vlna, kterou jsme ještě nepřekonali. Znovu bude zdravotnický systém ohrožen přehlcením a nakonec budeme muset znovu zatáhnout za brzdu,“ komentoval Grubhoffer plán ministra Havlíčka.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com