Testovat budeme jen očkované, plánuje souzená Peková a táhne na Sněmovnu

seznamzpravy.cz

Soňa Peková „proslavená“ loňským výrokem, že koronavirus zmizí do Vánoc, kandiduje do Sněmovny. Hnutí Švýcarská demokracie slibuje, že odpůrce očkování zbaví nutnosti se testovat a testy naopak nařídí lidem vakcinovaným.

Kdo je očkovaný, nemusí se testovat, říkají současná protiepidemická pravidla. Hnutí Švýcarská demokracie, za které v letošních volbách kandiduje molekulární bioložka Soňa Peková, ale slibuje svým příznivcům úplně opačná pravidla.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí propaguje „konec testování zdravých lidí“ a naopak požaduje testování očkovaných, aby se zjistilo, zda „jsou nosiči onemocnění a zejména mutujících variant“. U všech očkovaných by se také měl hodnotit zdravotní stav před a po očkování.

Peková na sebe upozornila především loni v červnu, kdy tvrdila, že koronavirus zmizí do Vánoc. „Nechová se to jako sezonní respirační onemocnění. Prožene se populací a nazdar. Takže odhaduji maximálně ještě šest měsíců a bude to úplně pryč,“ uvedla Peková.

Což se, jak známo, nestalo, a covid dosud připravil o život víc než třicet tisíc lidí. Experti navíc očekávají, že vlna epidemie se znovu zvedne i letos na podzim, byť by mohla být mírnější než loňská.

Peková také tvrdila, že koronavirus je uměle vytvořený. Což se dosud nepotvrdilo. Na konci minulého týdne mezinárodní tým vědců, který do Číny vyslala Světová zdravotnická organizace s cílem objasnit původ koronaviru, uvedl, že jeho pátrání se zastavilo. Pravděpodobnost zodpovězení palčivé otázky se podle něj rychle snižuje. V článku zveřejněném v časopise Nature experti napsali, že vyšetřování původu koronaviru se zastavilo ve „zlomovém okamžiku“ a že čínští představitelé odmítají poskytnout některá data s odkazem na ochranu osobních údajů pacientů.

Peková vystupuje rovněž proti vakcíně proti koronaviru, ačkoliv data říkají, že očkování pandemii zastavuje. Díky vysoké proočkovanosti nejohroženějších skupin obyvatel jsou například ve Velké Birtánii počty hospitalizovaných i úmrtí mnohem nižší než při předchozích vlnách pandemie. Za posledních sedm dní v Británii zemřelo 622 lidí nakažených koronavirem, začátkem letošního roku přitom země zaznamenávala přes 8000 mrtvých za jediný týden.

  Do Lán míří Zemanovi přátelé na plánovanou akci. „Nic o něm nevíme,“ tvrdí

Svět podle ní řídí farmaceutické firmy, pro něž je epidemie zlatý důl. Na kandidaturu Pekové, jejíž prohlášení jsou hojně citovaná dezinformačními weby, jako první upozornila Prima.

Strana, za kterou kandiduje, žádá zastavení očkování, především dětí a lidí v plodném věku. V programu se také naznačuje, že vakcína může mít vliv na neplodnost, vznik rakoviny nebo dokonce změnit genetickou informaci. Stát by měl podle hnutí tyto vlivy zkoumat a zajistit „skutečně objektivní“ informace. A také ukončit všechna protipandemická opatření.

Autority považují podobná tvrzení za lživá. „Neexistuje absolutně žádný důkaz a žádný teoretický důvod, že by některá z vakcín proti onemocnění covid-19 mohla ovlivnit plodnost žen nebo mužů,“ uvádí například Česká vakcinologická společnost. „Studie na zvířatech nenaznačily žádné přímé ani nepřímé škodlivé účinky s ohledem na reprodukční toxicitu. Očkování nezpůsobuje neplodnost a nemůže ovlivnit ani léčbu plodnosti. Je možné zvážit načasování očkování během léčby plodnosti a oddálit aplikaci vakcíny o několik dní od některých léčebných postupů, například odběru vajíček v rámci mimotělního oplodnění (in vitro fertilizace) z důvodu možného výskytu nežádoucích reakcí po očkování, které je potřebné odlišit od reakcí na léčebné postupy,“ dodává.

Seznam Zprávy se chtěly Pekové na podrobnosti ohledně programu zeptat, telefonický rozhovor ale odmítla. Otázky si vyžádala na mail, z nějž pak přišla pouze stručná odpověď, že „lídrů kandidujících politických stran za všechny kraje ČR je velké množství, tak se prosím neunavujte mojí osobou a neklaďte mi nekorektní a manipulativní otázky“.

Místopředsedkyně Pynelopi Cimprichová, která má covidovou agendu v hnutí na starost, se domnívá, že testovat neočkované lidi je zbytečné, protože bezpříznakoví jedinci nemoc nepřenášejí. Zároveň ale pokládá za zajímavé mít výsledky testů očkovaných.

„Po očkování se v organismu vytváří spike protein, část koronaviru, takže oni mohou být ti pozitivní, jak se ukázalo i na olympiádě,“ říká Cimprichová. Je podle ní také potřeba „zodpovědně zhodnotit dopady očkování, pokud si přejeme, aby se zde dále rodily zdravé děti, a abychom byli zdraví“.

  Deník N: Fiala se před schůzkou se Zemanem sešel s jeho kancléřem Mynářem

Ústava v referendu

Hnutí Švýcarská demokracie se zaklíná švýcarskou ústavou, podle níž by měla fungovat i ta česká. Chce vystoupení z EU a NATO, využití 3,5 bilionu devizových rezerv ČNB ke splacení státního dluhu či Ústavou garantovanou přednost na trhu práce pro občany Česka.

Mezi další nápady hnutí patří třeba převod majetku státních lesů na kraje, přímá volba soudců a státních zástupců krajskými zastupiteli nebo občany či předložení Ústavy ke schválení lidu v referendu.

Hnutí by také zrušilo Ministerstvo kultury, o kultuře by měli rozhodovat přímo občané. Jsou také proti osvojování dětí stejnopohlavními páry, Česku by to podle jejich programových tezí mělo přinést „vysokou míru osobní svobody, štěstí, spokojenosti a nezávislosti“.

Peková je souzena

Jak informovala agentura ČTK, Soňa Peková je obžalovaná a souzená v případu údajně neoprávněných úhrad pro společnost Chambon. Molekulární genetička je spolu s dalšími třemi lidmi viněná z toho, že od zdravotních pojišťoven podvodně vylákala přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů se získat snažila. V kauze čelí obžalobě i podnikatel a lobbista Roman Janoušek.

Peková obžalobu odmítá. U hlavního líčení v červnu prohlásila, že se ničeho nezákonného nedopustila.

Společnost Chambon podle obžaloby v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama prováděla vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší. Státní zástupce kvůli tomu obžaloval právě Pekovou, doktora Tomáša Kozáka a podnikatele Petra Ullricha a Luboše Paška z podvodu.

Janoušek se nechal ve společnosti Chambon zaměstnat jako ekonomicko-právní poradce s pracovním úvazkem na 20 hodin týdně. Za to pobíral měsíční plat ve výši jednoho milionu korun měsíčně. Podle žalobce byl však jeho pracovní vztah pouze formální a „jeho jediným účelem bylo vytvořit podmínky pro přístup k neoprávněnému majetkovému prospěchu“. Od června 2009 do ledna 2011 si nechal vyplatit 62,5 milionu korun. Je obžalován z podílnictví.

  Vláda projedná novelu zákona o ochraně utajovaných informací

Pokud by byla Peková zvolena a následně odsouzená i k nepodmíněnému trestu, zřejmě by o mandát nepřišla. A dál by pobírala i poslanecký plat. „Poslankyně Němcová sice předložila návrh změny Ústavy, kde by mandát poslance zanikl ‚pravomocným odsouzením k nepodmíněnému trestu odnětí svobody‘, nicméně po prvním čtení se již nestihl proces do konce volebního období dokončit,“ informoval před časem portál

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz14

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com