Babiš a Vojtěch jako bojovníci proti rakovině. Za veřejné peníze

idnes.cz

Správní rada VZP odložila informační brožuru k onkologické kampani dodanou z Ministerstva zdravotnictví, v níž se objevily fotografie premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Ministerstvo zdravotnictví poslalo v uplynulých dnech zdravotním pojišťovnám podobu informační brožury, která má být součástí onkologické kampaně.

Má několik stran, na nichž se objevují komentáře tuzemských odborníků, avšak pro Správní radu VZP byla brožura problematická kvůli dvěma fotografiím.

Objevila se tu fotografie premiéra Andreje Babiše (ANO) vedle nápisu „Na rakovinu umírá každý čtvrtý z nás. Změňme to!“. Na další straně má pak brožura snímek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zastupujícího ve vládě hnutí ANO.

„Myslím si, že by si kampaň měli platit každý ze svého,“ řekl k podobě letáku Tom Philipp, který ve správní radě sedí za KDU-ČSL.

„Brožura, která má jít do všech schránek v předvolební době, obsahuje fotografie a slogany pana premiéra a pana ministra. V této podobě by měla být rozesílána až po volbách,“ napsal zástupce ODS ve správní radě Petr Zimmermann.

Brožura se však nelíbila ani zástupci hnutí ANO a lékaři Rostislavu Vyzulovi, který je také za Babišovo hnutí poslancem. „Jsem celoživotním propagátorem a bojovníkem za prevenci, ale tento materiál by prevenci více uškodil, než pomohl,“ uvedl Vyzula.

Správní radě VZP byl materiál předložen k jednání i proto, že tisk letáku a jeho distribuce by měla stát nemalé finanční prostředky.

Podle materiálu, který dostali členové správní rady, by tisk, zabalení a odeslání jedné této brožury mělo Všeobecnou zdravotní pojišťovnu stát více než 26 korun. Celkově tak mělo jít o 28,8 milionu korun bez DPH.

Díky slevě, kterou za odeslání nabídla Česká pošta, by měla částka činit zhruba 20 milionů.

„Správní rada bod odložila vzhledem k vizuální podobě, která vzhledem k nadcházejícím volbám nebyla příliš korektní,“ uvedla Marková. Podle ní nikdo nezpochybňuje potřebu onkologické prevence, ale důvodem zmíněného odložení byly právě fotky premiéra a ministra.

Brožura vznikla jako výsledek dohody v rámci memoranda mezi jednotlivými pojišťovnami a Ministerstvem zdravotnictví.

Svaz zdravotních pojišťoven, který zastupuje ostatní zaměstnanecké pojišťovny, dostal podle svého ředitele Martina Balady tuto brožuru minulý týden. Celou ji dodalo ministerstvo.

„Podstatné bude, jak se k tomu budou vyjadřovat správní rady. Ty brožury by měly být případně tištěny a distribuovány, což přinese náklady. A ty budou přesahovat obvyklé výdaje,“ řekl Balada.

V současné době se podle Balady také řeší, jací klienti by měli brožuru dostat, a zda ji dostanou v elektronické, nebo písemné podobě. Takže není známo, kolik by ostatní pojišťovny měl tisk a distribuce stát.

Ani Svazu zdravotních pojišťoven se fotografie premiéra a ministra v letáku příliš nelíbí. „Komentovat to radši nebudu,“ odpověděl Balada na dotaz Seznam Zpráv.

Ministerstvo zdravotnictví se k otázkám, které souvisely s podobou brožury, tedy kolik by měla stát a kdo by ji měl dostat, zatím nevyjádřilo.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com