Lipavský si předvolal ruského velvyslance kvůli útoku v obci Hroza

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl prostřednictvím náměstka o předvolání ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli nedávnému útoku na civilisty v ukrajinské obci Hroza. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí.

“Můžeme potvrdit, že pan ministr Lipavský rozhodl prostřednictvím náměstka o předvolání ruského velvyslance kvůli nedávnému barbarskému útoku na civilisty v obci Hroza,“ uvedlo ministerstvo.

Při vzdušném úderu na východoukrajinskou vesnici Hroza minulý týden zahynulo 55 lidí, osud tří pohřešovaných zůstává neznámý, oznámila ve středu ukrajinská média s odvoláním na prokuraturu. Prokuratura a tajná služba SBU mají podezření, že ruský útok pomohli koordinovat dva místní obyvatelé, kteří po loňském osvobození vsi, ležící nedaleko Kupjanska, uprchli do Ruska.

Naposledy si Lipavský na úřad předvolal ruského velvyslance loni v říjnu, a to kvůli flagrantnímu porušování mezinárodního práva a ilegální anexi ukrajinských oblastí.

V současnosti se také vedou v nejvyšších patrech české politiky debaty o tom, zda má mít Česko svého velvyslance v Moskvě. Ministr Lipavský trvá na tom, že ano, shodu na tomto postoji má i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident Petr Pavel zhruba před dvěma týdny v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si v tuto chvíli nedokáže obnovení postu velvyslance představit. Vztahy mezi zeměmi jsou sice podle Lipavského velice špatné, nicméně působení v Rusku by se nemělo oslabovat.

Velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku. Diplomat Jiří Čistecký v Moskvě působí jako zástupce velvyslance.

ČTK

  O křeslo místopředsedy Sněmovny se znovu utkají Havlíček a Okamura

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com